Fler samtal än någonsin till Bris under julen

By on 16 januari, 2021
Foto: BRIS

För många barn som har hört av sig till Bris har jullovet varit en jobbig och ångestfylld tid, barn har berättat om känslor av nedstämdhet och ångest som gjort sig extra påminda under julen, om oro inför samhällsläget och om bråk och otrygghet i hemmet.

Under jullovet (21/12–6/1) hade Bris kuratorer 1438 samtal med barn – en ökning med hela 40 procent jämfört med samma period föregående år. Det vanligaste som barn ville prata om handlade om familjen, om känslor av nedstämdhet och ångest, om att inte kunna träffa vänner och om funderingar och känslor kopplade till hur ens skolgång kommer att se ut efter lovet.

”Jag mår så dåligt. Nu har corona gått upp, det kommer en ny muterad version, klimatförändringar som hotar hela min framtid. Det känns verkligen som världen håller på att gå under. Det känns som att det aldrig ska ta slut. Det är bara samma skit och jag väntar på den framtid som också ser ut som skit.”*

– Behovet av stöd är stort bland barn i Sverige just nu. Därför fortsätter Bris att utveckla verksamheten och tillgängligheten för att varje barn i behov av professionellt stöd, råd och hjälp ska kunna få det snabbt och enkelt, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.  

För barn som befunnit sig i utsatta situationer i hemmet har jullovet varit extra svårt. Till Bris har barn hört av sig och berättat om vuxnas missbruk, om fylla och slagsmål och om att behöva rymma hemifrån för att undvika bråk och utsatthet. Samtalen om fysiskt och psykiskt våld har varit betydligt fler under jullovet 2020 jämfört med 2019.

”Jag har låst in mig på toaletten och hela jag skakar och hjärtat slår jättefort. Nu när vi är tillsammans hela familjen så måste jag låtsas vara glad men det går inte och jag vågar inte vara ledsen nu, för pappa är full och jag är rädd.”

Bris kuratorer lyssnar, stöttar och stärker barn i att hantera sin situation. Tillsammans med barnet hittar Bris strategier för att barnet ska kunna må bättre, och kuratorerna motiverar och hjälper barnet att ta vidare hjälp om hen är otrygg i sitt hem.

Redan tidigt i december kom samtal från barn som var oroliga för hur restriktionerna skulle påverka julen i år. Om saknad efter släktningar, om oro inför julfirandet hemma och besvikelse över hur annorlunda julen och lovet skulle bli.

– Pandemin påverkar barns sociala relationer och givetvis uppstår det hos många barn ett behov av att prata om hur det blir och hur det känns. Det blir också viktigt att få bli tryggad och känna hopp om att livet inte alltid kommer att vara så här, säger Magnus Jägerskog.

Bris kuratorer finns tillgängliga för barn upp till 18 år varje dag kl. 9–12 och 14–21 på telefon 116 111 och via chatt eller mail på bris.se. Det är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Regionalt
Örebronyheter

Källa BRIS
*Citaten är exempel på vad barn berättat för Bris.

You must be logged in to post a comment Login