Flygande start för Lantmäteriets flygfotosäsong

By on 21 maj, 2020
På väg mot ett fotoområde i Göteborg och ovanligt lugnt i luften. I princip ingen konkurrens från passagerartrafik i storstadsområdenas flygplatser. Fotograf: Johan Kronberg, Lantmäteriet.

Coronapandemin har lett till att en stor del av flygtrafiken står stilla. För Lantmäteriets flygfotografering har det inneburit en rivstart på säsongen. Med gynnsamt väder och liten konkurrens om luftrummet är redan 30 procent av årets planerade fotografering avklarad.

– Vanligtvis har vi inte alls lika stor tillgång till luftrummet eftersom vi konkurrerar med passagerartrafiken. Det gör vi inte nu när det är betydligt färre aktörer i luften, säger Jenny Gustafsson som är funktionschef för Lantmäteriets flygfotoverksamhet.

Lantmäteriet är den myndighet som kartlägger Sverige. Under en normal sommar täcker flygfotograferna ungefär en tredjedel av landets yta. Bilderna används i kartor och i olika geografiska informationssystem av såväl privatpersoner som kommuner, myndigheter och företag.

Konkurrerar inte med passagerarflygen

I år inleddes säsongen i månadsskiftet mars/april och flygfotograferingen har varit koncentrerad till Göteborg med omnejd. Vanligtvis är det ett område där många konkurrerar om plats i luftrummet vilket påverkar möjligheten att få tillstånd att flyga. Swedavias statistik för april visar dock tydligt coronapandemins effekter på antalet resenärer. För Göteborg Landvetter Airport så minskade antalet passagerare med 99 procent jämfört med samma månad i fjol.

Den stora tillgången till luftrummet har gjort att Göteborgsområdet nu är färdigfotograferat, liksom Gotland och områdena över Trollhättan, Mariestad och Arboga.

Och näst på tur står:

Nu är det istället andra delar av landet som står på tur; Borlänge, Skåne samt Blekinge. Så snart snön smälter kommer Lantmäteriet även att flygfotografera delar av norra Sveriges kust, över exempelvis Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå.

Säsongen sträcker sig till september men redan nu – efter drygt en månad – är 30 procent av hela årets planerade fotografering avverkad.

Får vi nu en sommar med klart och fint väder så finns alla förutsättningar för att det här ska bli en väldigt bra säsong för Lantmäteriets flygfotografering. Det känns jättebra, säger Jenny Gustafsson.

Sedan 2019 har Lantmäteriet Dala Airport som bas för flygfotograferingen.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Lantmäteriet

You must be logged in to post a comment Login