För de som redan lever med en utsatthet i hemmet är julen extra svår

By on 8 december, 2023
Arkivbild

För de som redan lever med en utsatthet i hemmet är julen extra svår, Bris stödlinje 116111 stöttar barn dygnet runt under hela jullovet.

Snart bär det av mot jul, skolorna stänger och barnen får sitt jullov, för många barn innebär det en härlig tid där familjen samlas och umgås. För barn som befinner sig i utsatta situationer, med föräldrar som dricker för mycket, har det knapert ekonomiskt eller som själva mår dåligt, kan julen upplevas som en påfrestning.

Bris stödlinje 116111 har öppet dygnet runt under hela lovet där kuratorer finns här för alla barn som behöver någon att prata med.

– Vi vet tyvärr att de barn som redan har en ansträngd vardag får det extra jobbigt när det är lov. Det kan handla om att det skyddsnät i form av elevhälsa, fritidsaktiviteter, vänner och lärare inte är anträffbara just då. Därför är det så viktigt att vi tack vare alla som är med och bidrar numera har de resurser som nu krävs för att kunna ha öppet dygnet runt under hela året för alla barn under 18 år, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris.

Många barn beskriver julen som jobbig där föräldrar har lovat att det ska bli bra men där de inte håller det de lovar i form av att föräldrarna inte ska bråka, inte dricka alkohol och där enskilda barn beskriver ett ansvarstagande för yngre syskon, som här:

”Jag vill att min lillasyster ska få en riktig jul men jag vet inte hur en riktig jul är och jag måste fixa det. Det finns ingen annan som kan fixa det åt henne. Mamma och pappa är hemma på jul men dem bara förstör varje år så jag ska fira med bara min syster på vårt rum. Mamma går upp från sängen och försöker men pappa dricker bara och klagar så mamma blir ledsen och går och lägger sig igen. Sen är bara pappa arg och allt är förstört. Det har varit så varje jul alltid.” *

­– Barn i utsatta situationer finns överallt i samhället. För de barn som upplever utsatta situationer i hemmet är uppmärksamma vuxna utanför familjen en av de allra viktigaste skyddsfaktorerna. Fler vuxna behöver ta steget och agera vid oro och börja med att fråga hur det är fatt. Är det svårt kan man rekommendera barnet att ringa till oss på Bris stödlinje när som helst under dygnet, där kan en kurator stötta och göra en plan tillsammans med barnet, säger Gunilla Bergsten, chef för Bris Stöd online.

Bris stödlinje  är öppen dygnet runt för alla barn under 18 år. Här kan de ringa och sms:a till 116111, chatta och mejla.

Vad kan du som vuxen (alltid) göra: 

  • Bygg en trygg och bra relation med de barn du har omkring dig. Det gör det lättare för barnet att prata med dig och berätta om något inte känns bra. Här finns tips och råd för barn som du kan använda dig av, https://www.bris.se/for-barn-och-unga/prata-med-oss/.
  • Reagera. När du ser att ett barn mår dåligt eller bli utsatt på något sätt, se till att du tar en stund med barnet och frågar hur hen mår och hur hen har det. Stanna upp och lyssna noggrant. Stå kvar, även om barnet berättar saker som känns jobbiga att höra på. Förmedla till barnet att du som vuxen kan hjälpa. 
  • Agera. Du som vuxen har ett ansvar att agera när du ser att ett barn far illa. Det kan handla om att säga till andra vuxna som beter sig illa eller att till exempel se till att ett barn får stöd från socialtjänsten. 
  • Ibland kan det vara svårt att veta hur en som vuxen ska agera. Alla vuxna som känner oro för ett barn i sin närhet kan ringa Bris vuxentelefon och få råd och stöd. 0771-50 50 50, alla vardagar kl. 9-12. 

Sverige
Örebronyheter

Källa: BRIS – Barnens Rätt I Samhället
*Citatet är exempel på vad barn berättar för Bris. Det baseras på autentiskt material som valts ut i syfte att synliggöra många barns verklighet. Ändringar har gjorts för att säkerställa barnets anonymitet.

You must be logged in to post a comment Login