För en mer populär och engagerande hockey

Av på 11 mars, 2019

I slutet av november så presenterade ensamutredaren Ola Lundberg sin serieutredning och gav sitt förslag på hur ett nytt seriesystem i SHL, HockeyAllsvenskan och HockeyEttan kan se ut.

HockeyAllsvenskan skickade in ett remissyttrande och vill nu förtydliga det yttrandet och förklara fördelarna av de ändringar som HockeyAllsvenskan tycker är nödvändiga att göra för att få hockeyn än mer populär och än mer engagerande.

I korthet har HockeyAllsvenskan tre invändningar:

  1. Hockeyallsvenskan vill att nuvarande två platser till SHL ska behållas där en (1) plats är garanterad och den andra avgörs genom en kvalserie.
    Utredaren föreslår en halvering av fönstret men garanterar en (1) plats.
  2. Hockeyallsvenskan vill att kvalet till SHL ska spelas klart innan SHL:s semifinaler så att kampen om SM-guldet får stå ensamt i rampljuset.
    Utredaren föreslår att SHL:s och HockeyAllsvenskans slutspel ska pågå samtidigt.
  3. Hockeyallsvenskan vill att den andra platsen till SHL avgörs genom en kvalserie mellan de bästa lagen i HockeyAllsvenskan och ett lag från SHL.
    Utredaren föreslår ett införande av ett slutspelsträd även för HockeyAllsvenskan.

HockeyAllsvenskans förslag utökar rörligheten, ger varje slutspel plats i rampljuset, fungerar rent logistiskt, ger bättre ekonomiska förutsättningar och bättre överblick över kostnaderna samt säkerställer att hockeyn lever och engagerar över hela landet.

Förutom att det är viktigt med rörlighet mellan serierna, att logistik och ekonomi är realistiska, så är det också viktigt med en levande serie.

Ett konkret exempel på en levande serie är sista omgången i HockeyAllsvenskan i år.

I den sista omgången så levde kampen kring två streck i högsta grad, både kring vilka lag som skulle ta de två sista platserna i Slutspelsserien, och vilket lag som skulle säkra kontraktet utan att tvingas till spel i Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Samtliga sju matcher innehöll minst ett lag som hade något att spela för (antingen kring ett streck eller för att via placeringar spela till sig bonuspoäng i Slutspelsserien).

Idag finns tre streck i HockeyAllsvenskan och Ola Lundberg vill ha detsamma, men det första strecket först efter lag åtta. HockeyAllsvenskans nya förslag innehåller fem streck – allt för att ytterligare öka spänningen och vikten av varje match.

Sport | Hockey
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in