Författarsamtal i Lindesberg

By on 23 augusti, 2022
Bild: LindeKultur

Författarsamtal i Lindesberg med Anna Jansson. Lördag 3 september kl 18 bjuder Blombergska Bokhandeln in till författarsamtal med Anna Jansson – en kväll med mingel, tilltugg och spännande samtal i Lindesbergs Bio (Folkets Hus). 

Författarsamtalet sker i samarbete med Bokbastionen – ett litteratur- och läsfrämjande initiativ till försvar för bokhandel, litteratur och demokrati

Bokbastionen är ett projekt som drivs av Bokhandlareföreningen i samarbete med litteraturproducenten Mats Granberg som projektledare och med stöd av Kulturrådet: ”Vi vill lyfta fram och stötta den fysiska bokhandelns unika kvaliteter samtidigt som aktiviteterna inom ramen för Bokbastionen skall präglas av den lokala bokhandelns behov och förutsättningar.”

Bokbastionen syftar till att stärka den fysiska bokhandeln som socialt, litterärt och demokratiskt rum. Att låta publiken möta författare och litteratur i bokhandeln, gärna genom samtal, där även bokhandelns historia och demokratiska roll lyfts fram. Målet är att tillsammans med bokhandeln arbeta med befintlig, och förhoppningsvis, ny publik. Och precis som vid alla litteraturevenemang så är syftet förstås också att sälja böcker.

Anna Jansson, född 1958, debuterade 2000 med kriminalromanen Stum sitter guden, där kriminalinspektör Maria Wern har huvudrollen. Böckerna utspelar sig mestadels på Gotland, där Jansson växte upp. De är i grunden polisromaner men innehåller också actionscener med stark psykologisk spänning. I flera böcker använder Jansson, som är sjuksköterska med 25 år i yrket, skickligt sitt medicinska kunnande i intrigen, samtidigt som hon skildrar Werns problem i privatlivet och som kvinna i yrkeslivet. Böckerna har översatts till fler än 20 språk.

Den lovordade Främmande fågel (2006) blev 2008 en tv-serie med Eva Röse i huvudrollen. En tv-serie som visats i närmare 40 länder världen över. Anna Jansson har också skrivit en serie pusseldeckare för barn och ungdomar, illustrerad av Mimmi Tollerup-Grkovic (född 1961), med Maria Werns son; Emil Wern – detektiv.

2014 publicerades den första boken i feelgoodserien om Angelika Lagermark, hårfrisörska på Salong d’amour i Visby. Serien Bergslagens blå, om Örebropolisen Kristoffer Bark, startade 2019 med boken Dotter saknad. Den handlar om en grupp omplacerade poliser som arbetar med ouppklarade fall.

2021 tilldelades Anna Jansson Crime time awards hederspris för att ha skrivit 70-talet böcker, sålda i över 5 miljoner ex bara i Sverige. Med juryns motivering: ”Prisad, älskad och framför allt läst!”

Bergslagens blå är Anna Janssons nya efterlängtade deckarserie. Huvudpersonen är kriminalinspektör Kristoffer Bark på polisavdelningen för grova brott i Örebro. Han får i uppdrag att leda ett team som utreder kalla fall. Privat har han en stor tragedi i bagaget. I fem års tid har hans dotter Vera varit försvunnen, hon försvann från sin möhippa och befaras ha drunknat i Hjälmaren. Hans exfru är alkoholiserad och i behov av hans hjälp, och själv har Kristoffer ett kärleksintresse som han snart förstår inte är helt lämpligt. Följ Kristoffer Bark när han tillsammans med sitt team bestående av ofullkomliga och speciella karaktärer tar itu med olösta och uppskakande brottsfall. I fokus står också mänskliga relationer och fängslande tematik.

Lindesberg
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login