Fortsatt starkt förtroende för polisen

Av på 28 mars, 2021
Foto: Minna Ridderstolpe

Allmänhetens förtroende för polisen är fortsatt starkt och ligger kvar på 73 procent. Det visar den årliga förtroendebarometern som publicerades den 23 mars.

I den senaste upplagan av Förtroendebarometern framgår det att polisen fortsätter ha ett högt förtroende. Förtroendet för polisen ligger på samma nivå som förra året. 73 procent av de tillfrågade har stort eller ganska stort förtroende för polisen. Polisen har haft en uppåtgående trend sedan 2017 då förtroendet för polisen var 54 procent.

Sjukvården har den största uppgången från 62 till 81 procent jämfört med föregående år, en trolig effekt av pandemin. Det innebär att polisen nu är på andra plats i förtroendet för samhällsinstitutioner i Förtroendebarometern.

– Beskedet är glädjande. Trots att 2020 präglades av den grova våldsbrottsligheten och en pandemi som utsatt samhället för stora påfrestningar, så har vi svenska folkets förtroende. Polismyndigheten fortsätter växa för att stärka vår förmåga att hålla hela Sverige tryggt och säkert, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Grafen visar att polisen har fortsatt högt förtroende hos allmänheten. 73 procent av de tillfrågade har stort eller ganska stort förtroende för polisen, vilket är samma resultat som 2020, då noteringen var den högsta sedan mätningarna startade. Källa: Sifo KANTAR och Medieakademin Bild: Medieakademin

Om förtroendebarometern
Förtroendebarometerns årliga undersökning mäter svenskarnas förtroende för samhällsinstitutioner, medier, politiska partier och företag. Barometern omfattar 1200 webb-intervjuer med personer äldre än 16 år och genomfördes i månadsskiftet februari-mars 2021 av Kantar Sifo.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Polisen.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in