Från knark till innovation i Colombia

Av på 5 november, 2013

Malmöföretaget Idélaboratoriet har det senaste året tagit uppdrag för cirka 6 miljoner i staden Medellin i Colombia.

”När vi startade Idélaboratoriet var ett mål att arbeta med stora städers innovationsförmåga, nu är vi där! Vi är stolta över att få vara en del förändringen i denna fantastiska stad som tidigare associerades med våld och narkotika.” säger Idélaboratoriets Andréas Breiler.

 Svensk innovationskompetens är het i världen. Det senaste exemplet på detta är innovationskonsultbolaget Idélaboratoriet som tagit olika uppdrag till ett värde på runt 6 miljoner kronor under det senaste året för att hjälpa att utveckla 4-miljoners staden Medellins innovationspotential.

Medellin som har som mål att bli Sydamerikas mest innovativa stad, istället för att vara en plats känd som knarkkungen Pablo Escobars hemmaborg.

Uppdrag vunna i konkurrens med IDEO
Idélaboratoriet har vunnit uppdragen i konkurrens med ett flertal stora och kända konsultbyråer runtom i världen såsom IDEO (USA) och Penza (Israel). Idélaboratoriet har genomfört och ska genomföra uppdrag såsom utbildningar inom Innovation Management, produkt- och prototyputveckling och ”The Innovation Eco System”.

Idélaboratoriet har också genomfört en studieresa för en Colombiansk delegation i Skandinavien, The Scandinavian Innovation Tour 2013, och träffat företag såsom Spotify, IKEA, Hay, NovoZymes, Iittala, Rovio och Ericsson och spelare i innovationssystemet såsom det danska Innovationsministeriet, Vinnova, Media Evolution City och Tekes i Finland. Medarrangörer av resan var den Svenska och Colombianska ambassaden och stort fokus lades på att knyta de båda länderna mer när tillsammans genom utbyte av kunskap och matchmaking.

The Scandinavian Innovation Tour på besök hos Angry Birds-skapare Rovio i Helsingfors i Finland.

Lokalt och internationellt nätverk
För att utföra dessa uppdrag får Idélaboratoriet hjälp av andra svenska organisationer såsom bland andra Zenit Design, Smart Textiles och Minc. Men också internationell expertis som Frog Design (USA), Philips Design (Holland) och The Main (Tyskland). Och flera samarbetspartners är på gång för utförandet av kommande uppdrag.

Om Medellin och svensk ”brain drain”
Staden Medellin är Colombias andra största stad och har cirka 4 miljoner innevånare. Staden är ju tyvärr mest känd för våld och knarkkungen Pablo Escobar, men har de senaste 15 åren genomgått en internationellt uppmärksammad transformation och försöker nu stärka sin innovationskraft. Medellin blev framröstade som Årets Mest Innovativa stad 2012 av Wall Street Journal och Urban land Institute: http://online.wsj.com/ad/cityoftheyear .

”Det är intressant hur stor kraft och stora resurser staden Medellin lägger på att stärka sin innovationskraft. Och de vill bara jobba med de bästa på ett internationellt plan. Detta i motsats till exempelvis många svenska upphandlingar kring innovation, som ofta väljer leverantörerna med lägst pris.

Upphandlingar av kompetens i svensk offentlig verksamhet riskerar att bidra till en ”brain drain” och urholka kvalitén i det nationella, regionala och lokala innovationsarbetet. Detta är en diskussion vi måste börja ta. Annars blir det som nu att vi på Idélaboratoriet sitter och arbetar i utvecklingsländer och de med lägre pris och kvalité arbetar i Skåne. Det är ingen bra spiral i det långa loppet. Även om vi givetvis tycker det är kul att jobba internationellt” säger en av Idélaboratoriets grundare Jonas Michanek.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in