Friluftslivets år 2021 – Luften är fri

Av på 21 december, 2020

I Sverige är luften fri för alla, stora som små! Örebro kommun firar därför in det nya året med ett ettårigt natur- och friluftslivsevent, Friluftslivets år. Det är en nationell rörelse som officiellt drar igång i januari och som leds av Svenskt friluftsliv och Naturvårdsverket. Rörelsen syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta. Friluftslivets år ska även öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.

– Vi har under året sätt en ökning på friluftslivet och folk har verkligen hittat ut i våra naturområden. Vi hoppas att detta även spiller över under 2021 och att det blir till en vana att se naturen som sitt nya vardagsrum, säger Åsa Wistrand, verksamhetsansvarig planerare för friluftsliv.

Friluftsliv behöver inte vara komplicerat
Många tror att friluftsliv bara innebär stora skogar och fjällvidder som kräver dyr utrustning. Men en stor del av friluftslivet och utevistelsen sker i vår vardag i parkerna, den bostadsnära och tätortsnära naturen. Det är ofta både kostnadsfritt och enkelt att ta sig ut i naturen.

Örebro kommun kommer, månad för månad, att belysa ett särskilt tema kopplat till friluftsliv via nyhetsartiklar och kommunens sociala medier. Där ska det kontinuerligt publiceras tips på platser att besöka, vad allemansrätten är, vilka aktiviteter som anordnas under året och så mycket mer.

– I Örebro kommun finns väldigt bra förutsättningar att kunna bedriva friluftsliv. Både det enkla vardagliga i våra tätortsnära naturreservat, och det lite mer äventyrliga i våra upplevelselandskap Kilsbergen, Hjälmaren och de stora våtmarksområdena. 2021 vill vi inspirera fler till att hitta ut och upptäcka allt vad vår kommun har att erbjuda, säger Therese Aremyr, kommunekolog.

Fototävling på Instagram

Som en del i Friluftslivets år anordnar Örebro kommun även en stor fototävling på Instagram. Tävlingen ska inspirera örebroare till att ta sig ut i naturen i Örebro kommun och fånga dyrbara friluftsögonblick att dela med sig av. Tävlingen gäller under hela året, där vinnare månadsvis utses för ett foto på den bästa friluftslivsupplevelsen.

Vinnarna får en kaffepanna som kan komma väl till hands på nya naturäventyr.

Mot slutet av året, i december, koras även årets vinnarfoto. Den vinnaren får tävlingens stora pris, ett stormkök!

Börja fota för tävlingen redan under julledigheten
Läs mer om tävlingsvillkoren och hur du deltar här – https://www.orebro.se/kultur–fritid/natur–parker/friluftslivets-ar-2021.html

Nöje | Lokalt/Länet
Örebronyheter

Källa Örebro Kommun

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in