Friskis gymsnack sätter fokus på psykisk hälsa

By on 8 maj, 2023
Bild: Friskis&Svettis

Under maj månad lyfter organisationen Mind samtalet mellan människor som motkraft till psykisk ohälsa, de kallar kampanjen Varje samtal räknas och uppmuntrar oss att i högre utsträckning se och prata med varandra.

Kampanjen matchar fint med Friskis&Svettis idé om träning och medmänskliga möten.

När Mind går upp med landsomfattande kampanj för att bidra till ett varmare samhällsklimat väljer Friskis att hänga på och lansera två nya träningspass där varmprat är inkluderat. De heter Gymsnack och Snackenad och kommer gästspela i träningsappen Friskis Go.

– I passen knyts träning och samtal ihop på ett smidigt sätt. I Friskis vet vi att redan lite rörelse gör stor skillnad för hur vi människor mår. Och att sällskap väger tungt i en träningsrutin som håller i längden. Därmed känns vårt bidrag till Minds kampanj nytt och självklart på samma gång, säger Janna Hellerup Ulvselius, generalsekreterare Friskis&Svettis

Hundratusentals människor i alla åldrar utgör idag Friskis&Svettis genom sina medlemskap. Sedan starten 1978 har mötet mellan människor varit lika viktigt i Friskis verksamhet som själva träningen.

Ett exempel är Seniorklubben som finns i ett femtiotal Friskis-föreningar runt om i landet. Bra träning följt av en kopp kaffe. Under maj månad kommer Seniorklubben på flera håll erbjuda varmprat till kaffet med hjälp av Minds Varmpratskort.

– Genom att lämna kallpratet är mycket vunnet och korten har en förmåga att starta väldigt spännande samtal. Att Friskis lyfter varmprat i träningsmiljö är ett kul sätt att sätta fokus på den här livsviktiga frågan, säger Karin Schulz, generalsekreterare på Mind.

Den psykiska ohälsan är ett växande problem i Sverige. Psykiatriska tillstånd är idag den vanligaste orsaken till långvarig sjukskrivning. Allt fler söker vård och cirka 10 procent av befolkningen äter antidepressiv medicin, visar Minds temperaturmätning över den psykiska hälsan i Sverige.

– Jag är glad att vi på Friskis vis kan ge Mind draghjälp för att lyfta den här viktiga frågan, avslutar Janna Hellerup Ulvselius.

Passen finns öppna för alla på Friskis webb.

Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa: Friskis&Svettis

You must be logged in to post a comment Login