Ge den bästa julgåvan

By on 28 november, 2023
Att ge blod är viktigt på riktigt.
Bild: GeBlod

Ge den bästa julgåvan, 1 600 blodgivare behöver ge blod varje vardag inför jul.

För att kunna bedriva både planerad vård och akutverksamhet samt ha beredskap för trauma- och katastrofläge under december behöver blodlagren fyllas på. Fram till jul och nyår behöver Sveriges sjukvård 1 600 blodpåsar varje vardag.

Blodbehovet är störst i storstadsregionerna och blodgivarnas hjälp behövs.

– December är en månad då färre blodgivare ger blod. Det beror på att det inte är lika många arbetsdagar som andra månader, och att det är mycket annat som ska hinnas med inför julen. Därför blir det extra viktigt att alla hjälps åt att fylla på blodlagren runt om i landet, säger Ingrid Johansson, ordförande i GeBlod Kommunikation

I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att en jämn ström av blodgivare säkerställer sjukvårdens blodbehov under jul- och nyårshelgerna.

Blodet används till exempel vid cancerbehandlingar, operationer, förlossningskomplikationer och kroniska sjukdomar. Enskilda händelser som till exempel en olycka eller en blödning under en operation kan snabbt påverka blodlagret.

– Alla blodgrupper behövs och vi hoppas att många blodgivare har möjlighet att besöka oss inför jul. Det är svårt att tänka sig en mer meningsfull julklapp än den som räddar liv, avslutar Ingrid Johansson.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: GeBlod

You must be logged in to post a comment Login