Ge dina äpplen till älgarna

Av på 2 september, 2018
Släng inte äpplen i komposten. Ge frukten till älgarna, som kan behöva lite energitillskott efter den torra sommaren. Foto Svenska Jägareförbundet

Den torra sommaren har gjort att betet för de vilda djuren är sämre än vanligt. Särskilt älgarna, som vill ha kalla och blöta somrar, är i dålig kondition inför vintern. Men de lokala rekordskördarna av äpplen kan hjälpa älgarna.

Vi står inför en tuff vinter för älgar och andra vilda djur, men det finns saker vi kan göra för att hjälpa dem, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent.

Svenska Jägareförbundet arbetar inte bara för en bra och hållbar jakt, förbundet jobbar också för att viltet ska ha goda förutsättningar i naturen, vilket innefattar vatten, skydd och foder.

– Våra villaträdgårdar är just nu fulla av frukt, inte minst äpplen, som älgarna älskar. Äpplen innehåller mycket energi och vatten och kan nästan liknas vid energidryck för älgen efter sommarens strapatser. Har du frukt som du inte behöver själv så se till att den kommer ut i skogen. Kan du inte köra ut den själv så ta kontakt med jägare du känner så kan de se till att frukten hamnar på ett lämpligt ställe där djuren hittar den. Dessutom slipper du då vildsvin och älgar som kommer in i trädgården i jakt på fallfrukt, uppmanar Daniel.

Älgarna startar strax sin brunstperiod och då går det åt mycket energi. Ta några minuter av din tid till att samla ihop din frukt och kör ut den i skogen.

Älgarna kan behöva lite ”energidryck” för att orka med brunsten de närmsta veckorna, avslutar Daniel Ligné.

Gör så här:

  1. Plocka äpplen.
  2. Prata med markägaren och kontrollera att du får lägga ut äpplen.
  3. Lägg frukten långt från hårt trafikerade vägar.
  4. Lägg inte allt i en stor hög. Sprid ut i mindre högar med tio meters mellanrum. Då få kalvarna också komma fram till frukten.

Alternativt: Ge dina äpplen till någon jägare som kan lägga ut dem.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in