Grilkol eller grillbriketter? – Så väljer du rätt

By on 1 mars, 2022

Grillkol eller grillbriketter? I denna artikel reder vi ut skillnaderna så att du kan avgöra vad som passar dig bäst. 

Vad är egentligen grillkol, grillbriketter och hur tillverkas det? Grillkol framställs genom att långsamt bränna träbitar i en syrefattig miljö tills alla naturliga ämnen, sav och fukt är borta. Under denna process används inga kemiska tillsatser. Detta gör grillkol till ett naturligt och hälsosamt alternativ som många favoriserar för dess “renhet”.

Grillbriketter å andra sidan tillverkas genom att pressa ihop brännbart material såsom pulveriserat kol och sågspån under höga temperaturer. För att ge briketterna sin jämna form används bindande medel såsom t.ex. majsstärkelse och andra fillers. Ofta adderas även kemiska tillsatser för att få briketterna att brinna lättare och längre. För dig som är ute efter ett mer organiskt alternativ är grillkol därför att föredra. Däremot finns det numera briketter på marknaden som är helt naturliga.

Grillkol eller grillbriketter – vilken väljer du?

Grillkol vs. briketter – Så brinner det

Grillkol är konstruerat för att brinna snabbt med hög värme under en kortare period, oftast en timme. En stor fördel med grillkol är därför att de tänds snabbare än briketter och kommer upp i väldigt höga temperaturer. Om man ska grilla något som kräver direkt grillning såsom t.ex. grönsaker, korv eller mindre köttbitar är grillkol därför optimalt. Det är även perfekt för att bryna kött och ger snygga grillränder på din mat. Grillkol har dock kortare brinntid än briketter och kan därför behöva fyllas på under grillningen.

Då briketter är mer kompakta tar dessa längre tid att tända än grillkol och har svårare att komma upp i samma höga temperaturer. Däremot kan de bibehålla en stabil temperatur under lång tid. Detta gör briketter till det bästa alternativet när man ska röka kött eller köra indirekt grillning såsom t.ex. vid grillning av en hel kyckling eller andra stora köttbitar. Den uniforma formen gör även briketterna lätta att arrangera när man använder olika grillmetoder såsom “snake” eller “domino”.

 

Grillning på Bowl kolgrill med grillkol.

Grillkol vs. briketter – Kontroll över grillning

Då grillkol varierar i storlek kan det vara svårt att uppnå konsekventa resultat eftersom värmen inte är lika lätt att kontrollera. Om man har en kolgrill med justerbara luftventiler kan detta underlätta eftersom grillkol reagerar snabbt på syre. En annan sak att vara medveten om när det gäller grillkol är att de varierande storlekarna ökar risken för att mindre bitar och damm börjar blockera luftflödet i grillen.

Om man vill ha bättre kontroll över sin grillning ska man välja briketter. Briketter gör det lättare att kontrollera temperaturen på grillen eftersom alla briketter är ungefär lika stora och således ger en mer stabil och jämn värme under hela grillningen.

Grillkol vs. briketter – Smak och lukt

Grillkol producerar mer rök än briketter vilket gör att man får den där eftertraktade rökiga lukten och smaken på maten. 

Med briketter finns där risk för att de kemiska tillsatserna påverkar smaken och lukten negativt. Briketter producerar inte heller lika mycket rök vilket gör att man inte får samma rökiga arom och smak. Med grillbriketter kan man å andra sidan kontrollera smakerna på maten mer eftersom man då har en “tom canvas” på vilken man kan experimentera med olika smaksatta rökspån.

Välj rätt bränsle när du kolgrillar med vännerna.

Grillkol vs. briketter – Aska

Då grillkol inte har några bindande medel produceras väldigt lite aska. Detta är bra eftersom det betyder att man kan grilla under långa perioder utan att vara orolig över att luftflödet till grillen blockeras. 

Med briketter blir askproduktionen större vilket gör att man måste tömma grillen oftare.

Vilken metod ska du välja?

Uppenbarligen finns det för- och nackdelar med både grillkol och briketter. Vilket just du ska välja handlar i slutändan om personlig preferens och det som du upplever ger bäst resultat. Det finns inte heller något som säger att du måste välja den ena eller den andra.

Du kan med fördel variera mellan de olika metoderna eller t.om. använda båda på samma gång beroende vad och hur länge du ska grilla. Genom att kombinera grillkol och briketter så får du en snabbare glöd i grillkolen samtidigt som briketterna förlänger din grillning. Testa själv och se vad som passar just dina grillbehov bäst.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Bluegaz.se

You must be logged in to post a comment Login