Hackarna går till jobbet när vi går på semester

By on 7 juli, 2022
Foto: Check Point Software Technologies

Sommarsemestern närmar sig med stormsteg och resandet förväntas att öka markant i år. Därför varnar Check Point Software Technologies allmänheten för en ökad mängd cybersäkerhetsattacker och uppmanar alla att vara extra vaksamma och följa säkerhetsåtgärder för att vara skyddade både före och under semestern.

Trots långa flygplatsköer och stigande biljettpriser förväntas utlandsflygningarna att öka med 11 procent i år jämfört med hur det såg ut före pandemin. När många ska få resa igen riskerar flera av oss att släppa på säkerhetstänket, vilket bland annat kan innebära risker online som man aldrig skulle ha tagit på sin normala arbetsplats. Detta är de cyberkriminella väl medvetna om och förväntas därför vara extra aktiva under sommaren.

Enligt Check Point Research (CPR) har mängden cyberattacker riktade mot verksamheter inom hotell- och resebranschen ökat med 60 procent under juni 2022 jämfört med första halvan av juni 2021. En tydlig trend är att cyberkriminella utger sig för att vara etablerade företag. Eftersom semesterfirare letar efter sista minuten-erbjudanden på resor, hotell och sevärdheter så har det visat sig vara ett framgångsrikt koncept.

En semesterfirare som klickar på ett nätfiskemeddelande eller registrerar sina inloggningsuppgifter via ett publikt Wi-Fi kan utsätta sig för risker, som att förlora sina autentiseringsuppgifter eller ekonomiska förluster. Men det finns även en ännu allvarligare risk för deras arbetsgivare. Trenden med så kallad hybridsemester, där människor arbetar på distans under en del av sommaren gör detta till ett ännu mer realistiskt hot. Personliga bärbara datorer, surfplattor eller mobiler kan ge kriminella enkel åtkomst till företagsnätverk, särskilt om de personliga enheterna inte har tillräckligt skydd.

– För många av oss väntar kanske den första resan utomlands sedan pandemins början och därför kan det finnas vissa delar av våra reserutiner som vi har glömt bort, inklusive hur vi hanterar cybersäkerheten på semestern, säger Jonas Bruzelius, Sverigechef, Check Point Software Technologies. Det här är ljuv musik för cyberkriminella som vill utnyttja den mer avslappnade attityden till cybersäkerhet och tillgången på fler oskyddade enheter. Detta innebär en risk för individen och, i vår hyper-uppkopplade värld, för alla verksamheter de kommunicerar med, inklusive deras arbetsgivare.

Tips för att hålla dina enheter säkra

  • Var försiktig med publika och öppna Wi-Fi-nätverk.
  • Var vaksam så att ingen kan se när du loggar in.
  • Dubbelkolla webbplatsen du bokar en resa på, så att den är vad den utger sig för att vara.
  • Var uppmärksam på språkliga fel.
  • Dela aldrig med dig av dina inloggningsuppgifter.
  • Stäng av automatiska Wi-Fi- och Bluetooth-uppkopplingar.
  • Använd flerstegsautentisering.
  • Installera de senaste säkerhetsuppdateringarna på din enhet.
  • Håll dig uppdaterad om de senaste bedrägeritrenderna.
  • Var alltid försiktig med bankomater.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Check Point Software Technologies

You must be logged in to post a comment Login