Hälsa | Blodcancermånaden 2016 – upplysningskampanj på twitter

By on 5 september, 2016

September är årets internationella blodcancermånad, vilket Blodcancerförbundet bland annat kommer att uppmärksamma genom en upplysningskampanj på twitter (#attlevamedblodcancer) om hur det är att leva med en blodcancerdiagnos. 

Varje år drabbas mer än 4 000 personer av en blodcancerdiagnos i Sverige. Trots detta är kunskapen om blodcancer skrämmande låg bland gemene man runtom i landet. Detta fick Blodcancerförbundet bekräftat tidigare i år när vi gjorde en undersökning bland landets unga vuxna (i åldrarna 18-35 år) för att ta reda på om de kunde uppge en enda av de drygt dussinet blodcancerdiagnoser som vårt förbund representerar. Av totalt 100 respondenter kunde strax över 90 % inte uppge en enda diagnos, och alla som svarade på frågan kort och gott uppgav ”leukemi” (vilket är en sanning med modifikation, då det finns många varianter av leukemi, allt från mycket akuta former till kroniska sådana).

Och just citatet ”Blodcancer…är inte det leukemi?” är en av missuppfattningarna kring blodcancer som vi på förbundet vill sopa under mattan med vår nya kampanj på twitter #attlevamedblodcancer. Målet med denna upplysningskampanj är dels att öka medvetenheten kring vad blodcancer är, men framförallt att sprida kunskap om hur det är att faktiskt leva med en blodcancersjukdom. Fakta om blodcancer/nya behandlingar, patientberättelser och filmer kommer att läggas upp på denna sida, där även dem påverkade av blodcancer själva kommer att få möjlighet att dela med sig av sina personliga upplevelser med en blodcancerdiagnos.

Själv visste jag varken vad blodcancer eller kronisk cancer var för något innan jag började min tjänst på Blodcancerförbundet för drygt ett år sedan. Att blodcancer var ett samlingsnamn för ett dussintal olika cancersjukdomar, där diagnoserna dessutom kan skilja sig åt oerhört mycket, hade jag ingen aning om. Och att man kan gå en hel livstid med en av våra diagnoser och inte uppvisa några symptom överhuvudtaget, det kände jag verkligen inte till” säger Förbunds- och Affärsutvecklingsansvarige på Blodcancerförbundet, Christian Pedersen, och sätter genom sitt uttalande fingret på problemet vi försöker lösa med kampanjen #attlevamedblodcancer.

Hälsa
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login