Hälsa | Unik stödgrupp online för tjejer med ätstörningar

Av på 12 februari, 2015

Nu startar stödorganisationen Tjejzonen den första stödgruppen på nätet för tjejer med ätstörningar. På en modererad chatt möts tjejerna för att dela erfarenheter och prata med varandra. Anonymiteten på nätet gör det möjligt att nå ut brett till den växande gruppen tjejer med ätstörningar som behöver någon att prata med för att ta ett steg mot att börja må bättre.

Var femte trettonårig tjej bantar för att gå ner i vikt och varannan femtonåring tycker sig vara överviktig trots att det inte stämmer med verkligheten, bara 12% är det enligt BMI, visar rapport från Folkhälsomyndigheten. Ohälsosam kroppsfixering och ätstörningar bland unga kvinnor är ett växande problem.

Idag erbjuds tjejer med ätstörningar ofta stödgrupper där de kan träffas, prata och göra gemensamma aktiviteter. Hjälpen når dock inte alla.

– Det ska vara enkelt att söka hjälp. Många i den här målgruppen upplever att det är ett stort steg att gå till en specifik plats och möta andra fysiskt. Eller så kanske det inte finns hjälp att få på orten, säger samordnare Karolina Palmberg.

Nu startar Tjejzonen en stödgrupp på nätet för att nå ut till fler unga kvinnor med ätstörningsproblematik och erbjuda hjälp till självhjälp. Här kan tjejerna vara anonyma vilket gör att trösklarna att söka hjälp bli lägre.

Chattgruppen kan för många vara ett sätt att börja prata om sin ätstörning – ett första steg på vägen mot att bli frisk. Eftersom målgruppen är ung med stor digital kunskap är chatt är ett bra sätt att nå fram, också till den som vill vara anonym.

Chatten modereras av volontärer, så kallade Storasystrar, som genomgått utbildning och har tystnadsplikt. Deras roll är att se till att alla får komma till tals och att samtalet hålls konstruktivt i motvikt till många andra forum om ätstörningar som finns på nätet.

Stödgruppen är sluten och riktar sig till den som definierar sig som tjej och är mellan 12 till 25 år. Initiativet finansieras av World Childhood Foundation. När Tjejzonen får ytterligare finansiering är förhoppningen att chatten kommer bli ett permanent inslag i arbetet med att stötta unga kvinnor.

Kolla in tjejzonen här  >>

Hälsa
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in