Halva befolkningen i Syrien i behov av akut hjälp

Av på 5 november, 2013

Minst nio miljoner syrier behöver hjälp och den humanitära situationen är akut. 150 personer dör i genomsnitt varje dag i Syrien och drygt 4 miljoner har tvingats fly från sina hem. Svenska Röda Korset har i dagarna skickat 19,2 miljoner av insamlade medel som främst ska gå till mat, filtar och till speciellt framtagna akutpaket för kvinnor i Syrien. Rödakorsrörelsen kräver ökad säkerhet för de hjälparbetare som verkar inne Syrien och vädjar till väldssamfundet för att hjälpen ska komma fram.

Röda Korset vädjar åter igen till de stridande parterna att släppa fram hjälpsändningar till civila i Syrien i enlighet med internationell humanitär rätt. Merparten av den internationella katastrofhjälpen till Syrien distribueras via frivilliga i Syriska Röda Halvmånen. De tusentals frivilliga verkar under extrema förhållanden och det händer att de beskjuts, fängslas eller torteras. 22 rödakorsare har hittills mist livet i Syrien.

–Världssamfundet borde utöva fler påtryckningar på både regimen och oppositionen i Syrien för att ge hjälporganisationer bättre möjlighet att operera. Vilja från de stridande parterna att låta biståndet komma fram är låg och de humanitära konsekvenserna blir katastrofala. Varje dag dör människor för att de inte får mat eller sjukvård, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare i Röda Korset.

–Det finns inte en människa i Syrien som inte påverkas av kriget. Lagret av förnödenheter har sinat, infrastrukturen har kollapsat och många människors hem är förstörda. Vintermånaderna kommer att bli en hård prövning, säger Ulrika Årehed Kågström.

Svenska Röda Korset har i dagarna skickat 19,2 miljoner kr av insamlade pengar och eget kapital som går till mat, filtar och hjälppaket till kvinnor. Den största delen, 15 miljoner kr går till mat.

–Det är fantastiskt att vi kan skicka en så betydande summa av våra egna insamlade pengar till behövande i Syrien. En stor del av pengarna går till mat, men tyvärr beräknas de bara att räcka i sju veckor så behoven är enormt stora. Jag vädjar till alla som kan att hjälpa till och ge mer pengar, säger Ulrika Årehed Kågström.

Förutom mat och varma filtar skickas även 20 000 hjälppaket som är speciellt framtagna för att ge stöd till kvinnor.

– Kvinnor är ofta en extra utsatt grupp i konflikt och katastrof, så även i Syrien. Det handlar om grundläggande behov, men också det faktum att övergrepp på kvinnor ökar i otrygg miljö. Paketen till kvinnorna ska hjälpa dem att leva ett acceptabelt liv, säger Elina Erlandsson, syrienhandläggare i Röda Korset.

Kvinnopaketen innehåller en ficklampa, visselpipa, bindor, slöja, en heltäckande vardagsklänning, underbyxor, strumpor och tvål. Att köpa in en akutlåda för kvinnor kostar 60 kr, ett matpaket för en familj med tre barn som räcker i en månad kostar 385 kr och en vinterfilt kostar 61 kr.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in