Här är de hetaste trenderna inom hälsa

By on 31 juli, 2019

Svenskarna är trendkänsliga och snabba på att prova nya träningsformer och dieter. I samband med Lifes 25-årsjubileum har hälsokedjan kartlagt de starkaste trenderna från då och nu. Vegetarisk kost och stress gör att allt fler konsumerar B12 och antistressprodukter. En trend som förväntas hålla i sig och växa sig starkare.

Trender kommer och går, inte minst inom mat och hälsa. Men vilka hälsotrender har dominerat de senaste 25 åren? I samband med Lifes 25-årsjubileum har hälsokedjan kartlagt kostvanor som varit populära bland svenskarna. LCHF, raw food och bowls är bara några exempel som utmärker sig. Men vilken blir egentligen nästa stora trend? Kosttillskott anpassade för veganer förutspås bli en het trend framöver.

– Produkter för veganer har blivit populärt på senare tid. Klimatfrågan är en het debatt där allt fler väljer bort kött och går över till en vegetarisk kost. Det har resulterat i att efterfrågan på kosttillskott med vegansk kapsel ökat. Likväl som specifika kosttillskott ämnade för de med en vegansk eller vegetarisk livsstil, exempelvis B12, säger Jeanette Engdahl, hälsocoach på Life.

Försäljningen av antistressprodukter ökar
Lifes rapport Hälsobarometern 2019 visar att 65 procent av svenskarna upplevt stress de senaste 12 månaderna. Vilken även speglas i hälsokedjans försäljning. Life har nämligen ökat sin försäljning av antistressprodukter och produkter inom kategorin fokus och rogivande med 55 procent de senaste fem åren.

Hälsotrenderna vi minns från förr

1990-talet

  • Kosttillskott som gör dig smal är poppis på 90-talet. Produkten FatBlocker L112 hamnar på̊ löpsedlarna och blir en storsäljare med väntelista i flera butiker.

2000-talet

  • Runt millennieskiftet är detox på̊ allas läppar. Det handlar om att hjälpa kroppen att driva ut gifter och slaggämnen som inte hör hemma i kroppen. Och kanske även att tappa ett kilo eller två̊.
  • Lågkolhydratkosten LCHF – low carb high fat – etableras i Sverige och går snart som en löpeld genom landet. Många hakar på trenden att äta lite kolhydrater och mycket fett och vittnar om snabba viktnedgångar.
  • Raw food – växtbaserad mat som inte hettas upp till mer än 42 grader – blir ett begrepp. Än idag finns inte många strikta raw foodanhängare.
  • Spikmattan blir, efter en redan uppåtgående försäljningskurva, årets julklapp 2009. Den sägs ge avslappning, smärtlindring och få användaren att sova bättre.2010-talet

2010-talets hälsodrycker – kokosvatten.

  • Hälsodrycker slår igenom med stor kraft. Fermenterade kombucha börjar bryggas i Sverige och Hollywood-kändisar som Madonna och Rihanna börjar klunka en annan av
  • Allt fler börjar äta glutenfritt. 2013 rapporterar de australienska forskare som larmade om faran med gluten att de hade fel, men många människor hävdar att de mår bättre utan gluten och fortsätter att äta så.
  • Året är 2013 och försäljningen av laktosfria produkter har mer än tiodubblats sedan 2005. Andelen svenskar som är laktosintoleranta har dock inte ökat. Men eftersom låglaktos har fått en hälsostämpel vill allt fler undvika laktos. 

Hälsa | Regionalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login