Hit vill svenskarna resa för maten

By on 13 februari, 2023
Bild: HelloFresh

Att internationella kök är populärt bland svenskarna är tydligt både på den svenska gatubilden och i sociala medier.

När svenskar väljer vilket land de vill åka till för matens skull, ligger Italien, Grekland och Thailand i toppen, det visar en ny undersökning från HelloFresh och YouGov.

Men med höga kostnader kan en utlandsresa kännas avlägsen. Nu lanserar HelloFresh konceptet “Världens kök”, som erbjuder svenskarna att besöka nya länder från deras egna kök.

Att besöka andra länder och upptäcka nya matkulturer skapar minnen för livet och inspirerar oss till att ta vara på våra kulinariska erfarenheter efter hemkomsten. Februari är en period då det är lätt att drömma sig bort till utlandsresor, men med kostnaderna som fortsätter att öka och med en inflation på 10 procent kan en utlandsresa kännas väldigt avlägsen.

När svenskarna drömmer sig bort till länder att besöka för matens skull hamnar Italien i topp, följt av Thailand, Grekland, Spanien, Frankrike och USA.

– Världen är full av spännande mat och inspirerande smaker som inte får missas. Våra asiatiska recept är bland de mest populära och med “Världens kök” kan vi inspirera svenskarna att uppleva ännu fler matkulturer. Förhoppningsvis hittar svenskarna nya favoriträtter och kanske även sin framtida resa, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef på HelloFresh.

Men när svenskarna väljer sitt absoluta favoritkök landar däremot den svenska husmanskosten på en första plats; “borta bra, men hemma bäst”. Mer än var tredje svensk (36%) över 60 år anger svenska husmanskosten som sin favorit, till skillnad från endast 18 procent av svenskar mellan 18-29 år.

En liknande skillnad finns mellan storstäder (över 200 000 invånare) och småstäder (under 20 000 invånare), där 22 procent respektive 36 procent har det svenska köket som favorit.

Trots att husmanskosten kniper första platsen, har 3 av 5 svenskar (59 procent) andra favoritkök – där det Thailändska, Grekiska, Indiska, Libanesiska, Japanska och Kinesiska ligger i toppen.

Topp 5: Länder svenskar vill resa till för matens skull

  1. Italien
  2. Grekland, Thailand
  3. Spanien
  4. Frankrike
  5. USA, Japan

Topp 5: Svenskarnas favoritkök

  1. Svenska
  2. Thailändska 
  3. Grekiska
  4. Indiska
  5. Libanesiska, Japanska och Kinesiska

Nöje | Sverige/Världen
Örebronyheter

Källa: HelloFresh
Upptäck ny mat med recept inspirerade från Världens kök
HelloFresh lanserar nu “Världens kök”, som består av recept i premiumkategorin som låter svenskar vidga sina kulinariska vyer och prova nya och spännande recept från runtom i världen. Från och med vecka 7 till och med vecka 15 kommer ett recept att lanseras varje vecka i HelloFreshs receptutbud.
För att påbörja ditt eget kulinariska äventyr, besök HelloFresh.se.

You must be logged in to post a comment Login