Hög tid att anmäla sig till Trollrallyt

By on 2 maj, 2023
Foto: LindeKultur

Lördag 27 maj är det dags igen för Trollrallyt – lådbilstävlingen i Lindesberg som förra året gjorde succéartad återkomst. Därmed är det hög tid för alla tävlingssugna lådbilsförare att anmäla sig till den andra upplagan av nya Trollrallyt som har samma grundtanke som tidigare, att vara en rolig och lekfull tävling för barn i fantasifulla lådbilar.

Ett 20-tal tävlande ekipage har redan anmält att de kommer till start – och fler är på gång, rapporterar Matilda Persson och Rebecca Persson på LindePortalen som arrangerar nya Trollrallyt.

För de som ännu inte anmält sig är det hög tid att göra det – och kanske även att samla familjen, grannarna eller kompisarna för att bygga er drömbil tillsammans.

”Blev drömlådbilen mångas favorit? Inga problem – flera barn kan åka i samma lådbil,” fortsätter Matilda och Rebecca: ”Var bara noga med att meddela det i anmälan”.

Modiga förare och fantasifulla lådbilar återkommer

Förra året utsågs Khadija (bilden nedan) till Trollrallyts modigaste föraren. Hon tävlar även i år – men är det någon annan som är modigare?

Förra året utsågs Storåskolans lådbil (bilden nedan) till tävlingens bästa tema med motiveringen: ”Ett lyckat resultat av tema-arbete på Storåskolan – elever i nian har byggt bilen i slöjden och låter elever i fyran köra”. Storåskolan deltar även i år – men med ny bil och förare. (Foto: Camilla Lagerman, Lindenytt).

Lådbilen ”Petter” (bilden nedan) kommer även i år att köras av Vilde och Billy Christoffersson. Förra åtet utsågs den till tävlingens mest kreativa bil med motiveringen: ”Se där vad man kan gör av en skottkärra med lite kreativa idéer och tekniska talanger”. (Foto: Camilla Lagerman, Lindenytt).

Företagskampen avgörs genom omröstning

Förra året vann Linde Energi AB färetagskampen med lådbilen ”Elbil” som kördes av Axel Klingvall med motiveringen: ”Företaget som följer strömmen och driver även lådbilar fossilfritt”. ”Elbil” ställer upp även i år för att försvara titeln i kamp mot andra företag som redan är anmälda – Tormek, Pernel och LIBO.

”Det finns fortfarande chans för fler företag att utmana Linde Energi i företagskampen – och har företaget inga egna förare finns möjligheten att lotta ut sådana platser bland förare som inte har några egna bilar”, förklarar Matilda och Rebecca: ”Nytt för i år är att bästa företagsbil kommer att utses av alla intresserade genom digital omröstning i förtid”.

Underhållning och lådbils-cruising

Trollrallyt 2023 har samma upplägg som föregående år med många priser att vinna – exempelvis Rulla snabbast; Modigaste föraren; Tekniskt mest avancerad; Mest kreativa; Bästa tema.

Tävlingsplatsen är den samma – Lindeskolans parkeringsplats i Gruvgatans förlängning. Tävlingen pågår från kl 10 framåt kl 16 med mat och underhållning på plats.

”Stråssa GF bjuder inte bara på en utan två dansuppvisningar i år. Vi kommer också att ha en specifik ”parkering” för lådbilarna så att publiken kan gå runt och titta på alla bilar – lite som på lådbils-cruisingen”, förklarar Matilda och Rebecca.

Enkla men viktiga krav för deltagare
Ett tävlingsekipage ska ha en målsman (eller annan ansvarig över 18 år), en förare (rekommenderad ålder 4-12 år) och en lådbil – ju mer fantasifull desto bättre men med följande krav:

  • Lådbilen får bara rulla – alltså ingen mekanisk eller annan drivning;
  • Inga glas eller andra vassa detaljer får finnas på bilen som kan skada förare/publik;
  • Ha en heltäckande bottenplatta så att förarens fötter inte kan åka ner på marken och hamna under bilen;
  • Banan börjar med en startramp så se till att lådbilen inte är alltför låg så att den tar i marken vid start.

…………………………….

Trollrallyt – från ”kul skolaktivitet” till stor folkfest

Lådbilstävlingen Trollrallyt arrangerades under åtta år – 1982-1989 – av skolklasser på Kristinaskolan i Lindesberg med stöd av lokaltidningen Bergslagsposten (som hade Bergslagstrollet som symbol – därav namnet Trollrallyt).

Tävlingen var ursprungligen tänkt som ”en kul gemensam aktivitet” för elever och föräldrar i den arrangerande klassen – men Trollrallyt blev snabbt en stor folkfest som lockade hundratals tävlande och tusentals åskådare. Och Trollrally bidrog till att marknadsföra Lindesberg genom att locka tävlande och publik till tävlingen.

Fyrtio år efter första tävlingen arrangerades lådbilstävlingen igen på samma tävlingsplats där första Trollrallyt avgjordes 1982 – Lindeskolans parkering i Gruvgatans förlängning.

Nöje | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login