Höga elpriser ökar brandrisken

By on 5 november, 2022

Elpriserna fortsätter att stiga och många ser över alla möjligheter för att klara elräkningen, att elda i kaminen eller att stänga av elen i bostaden under vintern kan verka vara enkla sätt att minska elkostnaden.

Nu manar Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, till försiktighet och eftertanke i jakten på att klara elräkningen – och varnar för att brandrisken ökar markant när eldstäder används för att värma upp hela huset i vinter.

För att ta höjd för de skenande elpriserna kan många husägare i försöka värma upp både sin vanliga bostad och sitt fritidshus på alternativa sätt. Efterfrågan på såväl eldstäder som ved har ökat explosionsartat de senaste månaderna och nu lyfter Håkan Franzén ett varningens finger och manar till stor försiktighet.

– Med tanke på de höga elpriserna vi nu ser är det många som kommer att dra ner på värmen i bostaden för att spara pengar. Med tanke på efterfrågan på ved och kaminer kommer onekligen många elda på extra mycket vilket innebär stora brandrisker. Planerar man att elda mer än vanligt, elda med förstånd, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Håkan Franzén uppmanar alla att säkerställa att man eldar rätt – använd bara torr ved när du eldar, helst bara björk. Överblivet virke från till exempel renoveringen eller det nedhuggna trädet i trädgården kan medföra ökade beläggningar i skorstenen och leda till sämre förbränning och ökad risk för skorstensbrand. Dessutom är vedeldning en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige och hur du eldar gör skillnad.

– Att elda i braskaminen eller den öppna spisen är inte helt riskfritt. Många tror att man kan värma en hel bostad och det görs då genom ”stormeldning” och kontinuerlig eldning. Men en lokal eldstad är bara anpassad att värma det rum den finns i under en begränsad tid och överdriven eldning kan leda till att eldstaden och murstocken spricker och elden sprider sig. Håll också koll på röken. Om förbränningen är bra är röken svagt vit eller nästan osynlig, säger Håkan Franzén.

Viktiga åtgärder vid stängning av fritidshus

För fritidshuset är det under vintern framförallt vanligt att vattenledningar fryser sönder och orsakar läckage, vilket kan leda till kostsamma och långdragna reparationer. I år när extra många kan komma att vid stängning av fritidshuset stänga av elen helt eller sänka temperaturen ökar risken för skador. Vattenledningarna fryssäkras enklast genom att stänga av vattnet och tömma ledningarna helt. Glöm heller inte att säkra toalettstol, handfat och avloppskrökar. Men att lämna värmen på istället för att stänga av vattnet är heller ingen garanti för att undvika att vattenledningar fryser sönder.

– Inomhustemperaturen bör ligga på minst 15 grader för att nå ut i hela huset. Samtidigt är strömavbrott inte helt ovanliga och Svenska Kraftnät har dessutom varnat för ökad risk för kortare planerade elavbrott i vinter när det kalla vädret slår till. Det går inte fullt ut förlita sig helt på underhållsvärmen, och är det riktigt kallt ute tar det bara några timmar innan huset är så pass nedkylt att vattenledningarna riskerar att frysa sönder, säger Håkan Franzén.

Expertens tips vid eldning i öppen spis:

 • Elda max 2,5 kg ved per timme. Lägg in ett nytt vedträ när det tidigare virket brunnit ner till en glödbädd.
 • Låt eldstaden vila mellan eldningarna. Om du eldar i fyra timmar, låt den vila fyra timmar.
 • Använd bara torr ved, och helst bara björk. Trädgårdsavfall eller överblivet virke från det nedhuggna trädet i trädgården kan medföra ökade beläggningar i skorstenen och leda till sämre förbränning och ökad risk för skorstensbrand.
 • Säkerställ att det inte är eldningsförbud där du bor. Använd bara eldstaden om du fått okej från din sotare. I vissa kommuner kan det även finnas lokala föreskrifter som reglerar
 • vedeldning när den inte är så kallad huvudsaklig uppvärmning.
 • Håll koll på röken. Om förbränningen är bra är röken svagt vit eller nästan osynlig. Se upp om den är svart, grå eller gul och har en kraftig lukt.
 • Meddela din sotare om du planerar att elda mer, så sotning och brandskyddskontroll sker med rätt intervall.
 • Glöm inte att testa dina brandvarnare, se till att ha brandfilten inom räckhåll och ställ brandsläckarna synligt runt om i bostaden.

Expertens checklista när du stänger fritidshuset:

 • Stäng av vattnet.
 • Om värmen är på bör inomhustemperaturen vara minst 15 grader.
 • Töm varmvattenberedaren och vattentoalettens spolcistern på vatten.
 • Stäng av inkommande vatten och öppna alla vattenkranar vid tvättställ, dusch, diskho och vattentillförsel till disk- och tvättmaskin (kom ihåg att stänga kranarna innan du sätter på vattnet igen).
 • Häll frostskyddsmedel i diskho, tvättställ, toalettstol, avloppskrökar och golvbrunnar.
 • Töm och stäng av kylskåpet och frysen för att slippa mat som ruttnar vid strömavbrott.
 • Lämna skåpsdörrarna öppna om diskbänken vetter mot en yttervägg, så att värmen kan cirkulera även där.
 • Töm alla köksmaskiner som innehåller vatten, exempelvis espresso- och kolsyremaskin.
 • Ta in trädgårdsslangen och töm utomhuskranen på vatten genom att ta bort snabbkopplingen.
 • Kontrollera att isoleringen runt fönster och dörrar för att förhindra att kyla och skadedjur tränger in.

Sverige
Örebronyheter

Källa Trygg Hansa

You must be logged in to post a comment Login