Höj värdet på bostaden under julledigheten

By on 6 december, 2021

Det är alltid värdefullt att åtgärda vissa detaljer i bostaden för att få ett bättre slutpris vid försäljning. Går du i flyttankar? Kanske hinner du göra ett par förändringar under julledigheten. Vi går igenom vilka detaljer som är värda att lägga lite extra kärlek på steg för steg.

Det är fullt naturligt att vilja lägga allt fokus på det nya boendet och inte på att rusta upp det gamla. Men med ett par enkla åtgärder kan du få värdet att stiga på din bostad, vilket ger dig mer att investera i det nya hemmet. Att fixa till bostaden först leder även till bättre fotografier samt fler intressenter till visningarna, vilket också påverkar slutpriset.

Satsa på ett starkt första intryck

Vad är det som alltid lönar sig att förbättra? Hallen är ofta värt att fixa till då det är det första besökaren möts av. En liten och mörk hall ger ett betydligt sämre intryck än en rymlig och ljus. Det lönar sig att satsa på bra belysning, måla väggarna i en ljus kulör, lacka golvet så att det reflekterar ljuset bättre och sätta gärna upp en spegel för mer rymd.

– En bostad med skinande golv ger visningsbesökarna ett helt annat intryck. Om golven är slitna brukar värdet öka med 2-3 procent om man slipar upp dem, säger Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Färgsätt hemmet med nya kulörer

Det är alltid värt att måla slitna väggar med ny färg. Tänk på att för mycket mönster och starka färger ger ett rörigare intryck så håll det enkelt och ljust. Potentiella köpare ska ha lätt att se sig själva i bostaden vilket underlättar om väggarna är neutrala. Nymålade väggar kan öka värdet på bostaden med upp till 5 procent. Anlitar du en hantverkare tar det bara ett par dagar och du brukar få igen kostnaden med råge. Det är tacksamt att målarfärg är billigt och ger stor effekt på hemmet.

Se över skåp och luckor

Du behöver självklart inte byta ut ett helt kök om det ser slitet ut. Satsa på att måla luckorna i en fräsch kulör eller lämna in dem på sprutmålning, det kostar vanligtvis bara några tusenlappar att lämna in ett normalkök på lackering.

Glöm inte detaljerna

Glöm inte att se över detaljer så som kranar och toalettsits. Enkla detaljer som inte kostar alltför mycket att byta ut men som gör mycket för helhetsintrycket. Laga alltid trasiga föremål i bostaden före visningen. Belysningen är också en viktig punkt som gör mycket för helhetsintrycket. Förstärk den gärna med fler lampor och välj starkare glödlampor än normalt. Plocka undan personliga föremål så som fotografier och hygienartiklar. Då blir det lättare för visningsbesökare att kunna se sig själva i hemmet.

Rensa bostaden

Att plocka bort onödiga saker generellt, samt att flytta ut möbler gör att bostaden känns rymligare vilket är en viktig faktor för många visningsbesökare.

– Grundregeln är att 25 procent av allt man har hemma ska bort till visningen. Allt för att få fram ljus, yta och rymd så att din bostad visas upp från sin bästa sida. Det måste finnas plats för visningsbesökarna att röra sig i bostaden utan att den känns trång, trots att det är fler människor där än normalt då, säger Erik Olsson.

Enkla tips som höjer värdet på bostaden

• Slipa och lackera slitna trägolv, kan ge en värdeökning 2-3 procent.

• Måla med ljus färg på väggarna, kan ge en värdeökning på upp till 5 procent.

• Måla ett gulnat tak vitt är ett effektivt sätt att få bostaden att kännas fräschare.

• Byt ut bänkskivor, handtag och köksbeslag. Byt gammalt kakel mellan diskbänk och väggskåp.

• Måla hallen i en ljus kulör och sätt upp en spegel för att ge känslan av rymd.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Erik Olsson Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login