HSB odlar framtidens ekologiska livsmedel i ombyggda garage

Av på 1 april, 2019

Nu genomför HSB något av en hållbar revolution i bostadssektorn. I en första fas kommer man att bygga om över 5 200 garage till kooperativa gräshopps-odlingar. Initiativet, som är ett led i HSBs långsiktiga satsning på klimatet, kommer att beröra boende i Malmö, Göteborg, Stockholm, Örebro och Alingsås. I en andra fas kommer även Umeå, Härnösand och Trollhättan att få garagen ombyggda.

Gräshoppor är enligt ett flertal forskare framtidens livsmedel. Med en hög proteinhalt är gräshopporna ett mycket intressant alternativ för de som vill hålla koll på sin vikt. De är också rika på kalcium och nyttiga aminosyror.

Just garagen i HSBs fastigheter har den miljö och det sparsamma ljus som gör odling av gräshoppor särskilt intressant. Odlingarna genererar dessutom värme. I en första utvärdering räknar man med att kunna spara upp till 30 % av uppvärmningskostnaderna i de berörda fastigheterna.

Vi kan också se en väsentlig sänkning av utsläppen från fastighetsbeståndet, säger Karl-Erik Flygström, hållbarhetsansvarig på HSB. 

Gräshoppor och recept på olika goda rätter kommer att distribueras till de boende, och de som förlorar sina garageplatser belönas med en ny HSB-cykel och en egen kokbok om det nya ekologiska köket.

Vi har numera ett flertal smaksättningar som gör gräshoppor till ett självklart alternativ i matlagningen, säger Elsa Agn Wedström, näringsforskare, redan nu finns Green Breeze, Jumping Fizz och en läcker variant vi kallar Swedish Hopper Balls.

Det blir allt färre som använder bilen ändå, säger Karl-Erik Flygström, så nu får vi verkligen nytta av garagen. Och de spelar ju vackert om kvällarna så det ger en skön medelhavskänsla.

I vissa fall har det sagts att de kan rymma och dyka upp på oväntade ställen, men det ser inte Karl-Erik Flygström som något större problem.

Många har dem som sällskap om kvällarna, och kan ibland bli så pass fästa vid kompisarna att det blir svårt att tillaga dem när det sedan blir middagsdags.

De berörda HSB-föreningarna kommer att vidtalas under hösten 2019 och de första odlingarna beräknas vara på plats vid årsskiftet 2019/2020.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in