Hur hänger biologisk mångfald ihop med hudvård

By on 10 mars, 2019

Jordens biologiska mångfald minskar upp till 10 000 gånger snabbare än den naturliga utrotningsgraden. 70 % av världens fattiga bor på landsbygden och är beroende av den biologiska mångfalden för sin överlevnad. På vilket sätt företag använder naturresurser får konsekvenser för hela ekosystemet. 

Weleda ser holistiskt på skönhet och hälsa för att stärka både huden och sinnet, men arbetar också för att minimera påverkan på världen runt om oss. Det gör vi genom att aktivt arbeta för rättvisa villkor, hållbara mål och biologisk mångfald genom hela produktionskedjan. Vi tar ansvar för de regioner där vi arbetar och människorna som gör det möjligt för oss att tillverka våra produkter.

Biodynamisk odling av vildros
I Marockos Dadès Valle odlas Weledas vildrosor. Här ges förutsättningar för att växter och djur ska kunna dela samma ekosystem. På odlingarna skapas smarta lösningar för att få skugga, med vinrankor i spaljéer, eller genom att odla extra rosbuskar som skydd mot vind. Lavendel odlas för att hålla bladlöss på avstånd. Många växter i ett biodynamiskt jordbruk odlas endast för att främja den biologiska mångfalden. Påfåglar håller giftiga spindlar, skorpioner, ormar och ankor borta. Gäss äter sniglar och höns pickar på flugor som landat på myntaodlingen. Korna håller gräset på vägarna kort och producerar ofantliga mängder av naturlig gödsel. I regioner där vi fått biodynamiska odlingar på plats har både bin och fjärilar som tidigare försvunnit kommit tillbaka!

Weleda använder omkring 1 000 olika råvaror till våra produkter, och det har en betydande effekt för den biologiska mångfalden på vilket sätt vi samlar in och utvinner dessa råvaror. Endast intakta naturliga ekosystem ger jord och förhållanden av tillräckligt hög kvalitet för att framställa våra naturliga råvaror. Därför kommer mer än 78 % av råvarorna vi använder från certifierade ekologiska odlingar, biodynamiska jordbruk alternativt från kontrollerade insamlingar av vilda växter. Det är en siffra vi ständigt arbetar på att höja.

Certifierade enligt UEBT
Weleda är bland annat certifierade av Natrue för att säkerställa ett ekologiskt innehåll och hög kvalitet av råvaror. Vi är också certifierade för rättvisa inköp och bevarande av biologisk mångfald enligt UEBT. Weleda är rankat som världens mest hållbara företag inom naturlig hudvård, av Rank a brand 2018.

Rik Kutsch Lojenga, VD för UEBT, hoppas att fler företag kommer följa i Weledas fotspår:
– Weleda är ledande inom hållbar utveckling och visar med sitt banbrytande arbete vad medlemmar inom UEBT kan göra inom viktiga områden, som bevarandet av biologisk mångfald och vinstdelning genom hela leverantörskedjan.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login