Hur mycket kostar din bil – Motormännen lanserar ny bilkostnadskalkyl

By on 23 december, 2018

Hur stora driftskostnader har du egentligen för din bil eller den bil du tänker köpa? Hur dyr blir långresan om du tar bilen istället för tåget? Dessa och många fler frågor kan du få svar på genom att använda Motormännens nya bilkostnadskalkyl.

I Motormännens nya bilkostnadsberäkning går det att räkna på både nya eller begagnade bilar.

Det finns många kostnader i ett bilägande. Något som den nya kalkylen visar särskilt tydligt är hur stor påverkan bilens värdeminskning har, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens Riksförbund. Värdeminskningen beror på en mängd faktorer. Att det år efter år säljs rekordmånga nya bilar bidrar till att värdet sjunker i allt snabbare takt.

Det är lätt att i kalkylen se vilka faktorer som påverkar kostnaden mest. En nyhet är att det går att räkna på alla drivmedel – bensin, biogas, el, diesel eller laddhybrid – och att det går att ange mer än ett drivmedel samtidigt.

Bilens faktiska kostnader kan vara bra att känna till. Många kan spara pengar genom att samåka, välja annat färdmedel, planera sina resor eller jämföra inköpskostnader av varor.

Kanske blir det inte billigare att ta en omväg för att handla till rabatterade priser. Det kan tvärtom bli dyrare, säger Carl-Erik Stjernvall.

Motormännens tips om bilekonomi:

  • Tänk på vad bilen kostar att använda. Att noga planera sina resor är inte bara bättre för miljön, utan också för plånboken.
  • En ny bil tappar mycket i värde de första åren och den som väljer privatleasing kommer inte undan även om månadskostnaden kan se rimlig ut.
  • En begagnad bil kan hålla i många tusen mil, även om tryggheten i garantier eller försäkringar blir sämre med åren.
  • Är det billigast att äga en egen bil? Att vara medlem i en bilpool kan räcka för dem som bara använder bilen ibland.
  • Räkna på dina kostnader. Går det att spara pengar genom att ersätta visst resande med kollektiva färdmedel eller cykel?

Här finns Motormännens bilkostnadskalkyl: https://www.motormannen.se/bilkalkyl

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login