Hyresgäster har anledning att oroa sig för marknadshyror enligt ny undersökning

By on 13 januari, 2019
Arkivbild

Allmänheten anser att de hyresrätter som byggs idag är för dyra och att dagens hyresgäster kan behöva flytta om marknadshyror införs. Detta visar en ny Novus-undersökning som gjorts på beställning av Hyresgästföreningen.

– Just nu är människors hyror en bricka i spelet om regeringsmakten. Politikerna måste släppa krav som saknar stöd hos väljarna och rikta fokus på att lösa den riktiga utmaningen – att ge fler människor chansen till ett tryggt hem, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Hyrorna i nybyggda hus uppfattas som allt för höga
I december ställde Novus frågor om bostadsmarknaden till allmänheten. Tre av fyra tillfrågade tycker att hyresnivåer på de nybyggda hyresrätterna är för dyra. Endast fem procent anser att hyrorna i nyproduktion är på en lagom nivå. Oavsett partisympati anses dagens nyproduktionshyror vara för höga.

Hyran per kvadratmeter för nybyggda hyreslägenheter 2017 var 1 742 kr/kvm/år för riket enligt statistik från SCB. Det innebär att en tvårummare kan kosta upp till 11 000 kronor per månad. Dessutom är hyrorna för nyproduktionen för nästan alla nya hus 50 procent högre än genomsnittet, visar en tidigare granskning från tidningen Hem & Hyra.

Under de veckor som regeringsförhandlingarna pågått har vi fått många samtal från människor som undrar om de kommer kunna bo kvar i sina hem. Högst upp på den politiska agendan borde rimligtvis vara hur vi kan bygga mer och billigare, inte dyrare, säger Marie Linder.

Marknadshyror befaras leda till så höga hyror att man måste flytta
Statistik som Hyresgästföreningen tagit fram från SCB visar att 54 procent av hyres­hushållen idag inte ens har möjlighet att efterfråga en genomsnittligt prissatt hyresrätt i nyproduktion på 60 kvm utifrån förutsättningen att man inte vill lägga mer än 40 procent av sin inkomst på boendet. Tre av fyra tror att de som idag bor i hyresrätt har anledning att oroa sig för att marknadshyror kan leda till så höga hyror att de måste flytta, enligt den nya Novus-undersökningen.

Jag förstår inte de politiker som har mage att äventyra tre miljoner människors hem. Den politiska utmaningen ligger istället i att ge fler trygga boendeförhållanden. Om det är fler bostäder som efterfrågas så är inte marknadshyror lösningen, avslutar Marie Linder.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Om undersökningen -Fältperiod: 13 – 19 december 2018
Antal genomförda intervjuer: 1048 genomförda webbintervjuer bland allmänheten. Totalt bjöds 1950 slumpmässigt ut att svara. Svarsfrekvensen har uppgått till 53,7% av alla som fick en inbjudan. En bra svarsfrekvens med tanke på fältperioden.
Urval: Urvalet har dragits slumpmässigt ur Novus Sverigepanel.
Viktning: Resultaten har viktats på kön, ålder, geografi, utbildning och hur de röstade i riksdagsvalet 2018. Resultaten är därför mycket representativa för hela allmänheten.

You must be logged in to post a comment Login