IKEA Foundation ger 45 miljoner euro för att främja lek bland världens mest utsatta barn

By on 21 november, 2017

I samband med FN:s ”Universal Children’s Day” skänker IKEA Foundation 45 miljoner euro till UNICEF, War Child, Handicap International, Rädda Barnen, Special Olympics och Room to Read, då IKEA vill hjälpa några av världens mest utsatta barn till att leka säkert och utvecklas till sin fulla potential.

Varje barn har rätt till att vara barn. Och för barn är lek en väldigt viktig del av hjärnutvecklingen och det känslomässiga välbefinnandet. Tyvärr finns det för många platser runt om i världen där förödande omständigheter hindrar barn från att vara barn och från att kunna leka, säger Per Heggenes, VD på IKEA Foundation.

IKEA har under hösten lanserat en ”Let´s Play-kampanj”, genom att erbjuda en massa roliga aktiviteter för både barn och vuxna på varuhusen. Fram till och med 10 december säljer IKEA också SAGOSKATT, en kollektion som är designad av barn för barn. Försäljningen av SAGOSKATT kommer i varje land att doneras till en nationell partner. I Sverige har IKEA valt att stötta ”High Five” som är ett initiativ av Rädda Barnen som handlar om att skapa en idrott fri från mobbning och diskriminering.

IKEA Play Report
För ett par veckor sedan lanserade IKEA också sin tredje upplaga av den globala ”IKEA Play Report”. I den kvalitativa studien har IKEA träffat över 350 människor på olika platser i världen, i åldrarna 2-90 år, för att utforska faktorerna bakom lek och vikten av att leka, för både vuxna och barn. Rapporten identifierar bland annat ett antal nyckelfaktorer till varför lek är viktigt och hur man leker.

På IKEA vet vi att goda saker händer om alla, såväl barn som vuxna, säger ”ja” till att leka lite mer. Lek stimulerar vår utveckling oavsett ålder, det gör oss mer kreativa, vi lär oss att arbeta tillsammans och det stimulerar nyfikenhet.

Vår forskning har stärkt oss i vår tro att lek är avgörande för ett bättre liv hemma. Nu tillämpar vi våra resultat för att hjälpa till att möjliggöra en mer lekfull vardag, säger Per Heggenes, VD på IKEA Foundation.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login