Iris Bergcrantz släpper hyllningsalbum till Olle Adolphson kommer till Makeriet Örebro

Av på 13 april, 2022
Foto: Kulturaktiebolaget

På långfredagen 15 april 2022 släpper skånska sångerskan och kompositören Iris Bergcrantz ”Trasighet och fransar” som är hennes hyllningsalbum till Olle Adolphson. Här har hon valt sina favoritkompositioner av Olle Adolphson, och albumet blir ett resultat av hennes personliga röst i storslagna arrangemang, i samband med Olle Adolphsons otroligt unika sångskatt.

Såhär säger Iris om albumet – 
”En septemberdag för några år sen satt jag backstage efter en konsert med den danska saxofonisten Christina von Bülow. Vi pratade musik, som kan förväntas av ett gäng musiker och Christina frågade om jag kände till Olle Adolphson. Mitt svar var ungefär: ja, det är väl han som skrivit Trubbel? Jag hade ärligt talat väldigt dålig kännedom om Olle Adolphson, men som tur var tog jag Christinas tips till mig. Jag gick hem, satte mig i sängen med en kopp te och med hörlurar, lyssnade på Nu har jag fått den jag vill ha och blev helt paff! Det var ju en helt genial komposition! Det var en blandning av allt jag älskar. Jag hörde inspiration av Debussy, av jazz, folkmusik och vistraditionen i samma låt och texten till gjorde mig alldeles gråtfärdig. Jag vet inte hur många gånger jag lyssnade på repeat, men jag blev minst sagt besatt.”

Helt plötsligt hade jag världens kreativa flow och skrev ett arrangemang för stråk på just Nu har jag fått den jag vill ha på bara några dagar. Mitt intresse för Olle Adolphson hade gått från 0-100 och idén om ett helt album föddes.

Att göra ett album med hans låtar har varit så otroligt lärorikt, men också svårt. Jag har dykt ner i hans värld och försökt vara försiktig med att ändra för mycket, då jag vet att han skrivit med stor noggrannhet. Samtidigt har jag gjort låtarna så som jag hör dom. Jag hoppas att genom detta album nå nya öron, som kanske precis som jag, inte haft så bra koll på Olle Adolphson. Världen förtjänar att höra hans musik.

Senare har jag lärt mig att min farfar Sven Bergcrantz som var jazzpianist såg upp oerhört till Olle Adolphson. Han älskade hans melodik och ibland lite udda ackord. Vad jag önskar att vi kunde sitta och lyssna på hans musik tillsammans!

Lördag 21 maj 2022 kommer Iris Bergcrantz till Makeriet Örebro för ett framträdande.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa Kulturaktiebolaget

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in