Karlskoga, Örebro, Hällefors och Rudskoga är med och sätter Sverige på fötter

Av på 22 maj, 2019

Stillasittande är en av vår tids stora hälsoutmaningar – det är såväl forskare som politiker överens om. En av idrottsrörelsens stora missioner är att få fler att aktivera sig fysiskt och på så sätt må bättre – både fysiskt, psykiskt och socialt. Därför uppmanar Svensk Friidrott nu hela landet, genom manifestationen Sverige på fötter, att röra på sig under ett och samma dygn – torsdagen den 23 maj.

– Det finns så oändligt mycket bra med att röra på sig, och att göra det tillsammans med andra. Det vill vi fira och vi vill få med så många som möjligt i landet på festen. Antingen kan man hänga på någon av de aktiviteter som över 50 olika aktörer arrangerar, eller så ger man sig ut där man är. Uppmaningen är enkel – Gör vad du vill, men sitt inte still! Alla är välkomna att delta och det viktigaste är att man rör på sig på något sätt och har roligt, säger Jenny Sundqvist, projektledare för Sverige på fötter.

Aktörer som engagerar sig i Sverige på fötter i närområdet

 • Karlskoga Friidrott: Prova på friidrott
  Samlingsplats: Nobelstadion. 17.00
 • Örebro AIK: Löpning för alla nivåer
  Samlingsplats: Karlslundsmotions central, 18.00
 • C&C Wellness Studio femton: gruppträning, Tabata, Ben & Rumpcheck, Yoga, MediYoga, Från 16.45
 • Rudskoga IF: Gå, lunka eller löp. Ta med barnvagn, stavar eller kom som du är!
  Samlingsplats: Hembygdsgården ”Erk Orsas”, 18.00
 • Pihlskolan, Hällefors: 5 km skogspromenad längst ortens eljusspår, 16.00

Deltagarantalet sammanställs
Aktivitetsnivån under dygnet mäts dels genom rapporter från medverkande aktörer och dels genom #sverigepåfötter i sociala medier. Svensk Friidrott har ambitionen att göra Sverige på fötter till en årligen återkommande aktivitet där rörelse och motion firas och fler lockas att delta.

Bakgrund
Friidrottsrörelsen i Sverige får redan många att röra på sig. Varje år springer hundratusentals svenskar något av Svensk Friidrotts godkända lopp och miljoner svenskar använder löpningen som motionsform. Men fortfarande finns det en betydande del människor i Sverige som inte rör på sig, och stillasittandet går längre och längre ner i åldrarna. Det finns också stor ojämlikhet när man ser till vilka grupper i samhället som har en vana att röra på sig och som finns representerade inom föreningslivet.

Därför arrangerar Svensk Friidrott för fjärde året i rad Sverige på fötter – en manifestation som syftar till att få fler att leva ett mer aktivt liv. Genom föreningars aktiviteter ges också möjlighet att enkelt komma i kontakt med de lokala aktörerna.

Mer information och fler deltagande föreningar
Läs mer om manifestationen och se alla deltagande aktörer på www.sverigepafotter.se.

Sport | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in