Kompetensen för yrkeslärare ska höjas genom introduktionsutbildning

By on 8 december, 2023
Arkivbild

Genom en grundläggande orientering om skolans uppdrag, styrdokument samt värdegrund inom Örebro kommuns gymnasieskolor och vuxenutbildning ska kompetensen höjas för yrkeslärare. I höstas startade första utbildningstillfället, och planen är två utbildningstillfällen per läsår med omgång två i januari.

– Vi har en kompetensförsörjningsutmaning i att få tag i utbildade lärare i yrkesämnen, men vi löser det genom att hitta duktiga yrkespersoner verksamma i olika branscher som är intresserade av att arbeta i skolan, säger Tina Ottosson, verksamhetschef inom Gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen.

– I vårt forum för rektorer som ansvarar för yrkesutbildningar konstaterade vi att det i många fall finns ett glapp mellan yrkespersonernas förkunskaper och förväntningarna i skolan, säger Tina Ottosson.

– En introduktionsutbildning för våra yrkeslärare är att ge våra yrkeslärare godare förutsättningar att lyckas i sitt uppdrag men också att stärka likvärdigheten och kvalitén i våra yrkesutbildningar, säger Christopher Hedbom Rydaeus, ordförande i Gymnasie-och arbetsmarknadsnämnden.

Vid fyra tillfällen utbildas yrkeslärarna med syfte att höja kompetensen hos yrkeslärare.

– Utbildningen innehåller mycket matnyttigt, men jag vill särskilt betona delarna som innehåller skolans värdegrund och hur vi jobbar med förhållningssätt och bemötande. Alla de områden som ingår är möjliga att fördjupa många nivåer så utbildningen kommer även att kunna användas som kompetensutveckling för mer eller mindre erfarna lärare, säger Tina Ottosson.

Utbildningen belyser även innehåll som läroplan, betygssättning och anpassat lärande och leds av förstelärare, specialpedagog, rektor, strateg och verksamhetsutvecklare.

– Att vara ny i lärarrollen är en utmaning och vi vill som arbetsgivare skapa så goda förutsättningar som det bara går för de här yrkeslärarna. Vi tror och hoppas att det kommer leda till att man trivs hos oss i sin nya lärarroll och i förlängningen vill hoppa på en yrkeslärarutbildning, säger Linus Jonasson, rektor för Yrkesutbildningscenter.

I januari startar omgång två med nya deltagare och planen är att introduktionsutbildningen ska fortsätta med två omgångar per läsår.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login