Konsthantverkare får Wadköpingsstipendiet

By on 6 juni, 2023
Foto: Kerstin Wagner

Årets Wadköpingsstipendium tilldelas två personer, som med stor hantverksskicklighet och materialkännedom imponerade på juryn: Kajsa Källérus och Johan Ibrahim Adam! Juryn delar i år även ut ett hedersomnämnande, som går till Rebecca Blixt.

Wadköpingsstipendiet är ett stipendium på 50 000 kr som fördelas på två kategorier till:

  • den etablerade konsthantverkaren, som med god färdighet både hanterar sitt hantverk och har hittat sitt eget formspråk.
  • den kommande lovande konsthantverkaren, som står i början av sin karriär och är i behov av att investera i sin fortsatta utveckling.

Stipendiaterna ska genom sin bosättning och/eller verksamhet kunna anses ha nära samhörighet med Örebro kommun.

Årets vinnare

I kategorin för den etablerade konsthantverkaren tilldelas Kajsa Källérus 25 000 kr. Kajsa tilldelas stipendiet för sin lokalt förankrade keramiska verksamhet, där hon skapar stilrena och eleganta former med stor medvetenhet om materialens historiska och globala kontext.

I kategorin för den kommande lovande konsthantverkaren tilldelas Johan Ibrahim Adam 25 000 kr. Johan tilldelas stipendiet för en lekfull porträttserie i konstglas, där han självsäkert balanserar konstnärlig intuition mot hantverksskicklighet och stor materialkännedom.

Juryns hedersomnämnande går till Rebecca Blixt för hennes filigrana tredimensionella arbeten i papper.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login