- Här är vinnarna av 2025 års priser för framstående forskningskommunikation
- 200 bandyungdomar till Örebro så spelas Distriktslagsturneringen 2025
- Från forskning till techföretag
- BIK Karlskoga utökade i tabellen
- Rock & Blues på Clarion Hotel Örebro
- Minnet av Förintelsen i fokus
- Polisen och Örebro kommun visar vägen för den som vill lämna kriminalitet
- Hällefors centrum detaljplan ute på granskning
- Kumla kommun erbjuder sommarjobb
- Örebroforskare på topplista sjunde mest citerade i världen
Kontrakt tecknat för att bygga arktisk vädersatellit
Med hjälp av en ny europeisk vädersatellit ska det bli lättare att ställa prognoser för området över Arktis. Efter ett svenskt initiativ har den europeiska rymdorganisationen ESA nu tecknat kontrakt med företaget OHB Sweden för att ta fram Arctic Weather Satellite.
Att kunna ställa precisa väderprognoser är inte bara viktigt för att veta vilka kläder man ska ta på sig på morgonen. Genom att kunna förutse plötsliga förändringar i nederbörd eller vindstyrka kan man tidigare varna boende för extremväder eller mer effektivt kunna planera jordbruk och infrastruktur. Idag finns flera satellitsystem som tillhandahåller väderdata från rymden. Bland annat ger det europeiska satellitsystemet Meteosat en ögonblicksbild över hela Europa var femte minut, men från sin position 36 000 kilometer över ekvatorn har den svårt att överblicka de arktiska områdena.
Den europeiska rymdorganisationen ESA har därför satsat på utvecklingen av ett arktiskt vädersatellitsystem som fått namnet Arctic Weather Satellite (AWS). Bygget av den första satelliten, som är tänkt att fungera som en prototyp av en kommande konstellation av satelliter, ska ledas av det svenska företaget OHB Sweden.
AWS ska ge bättre väderprognoser över Arktis genom att i en polär bana på låg höjd kunna leverera kontinuerliga atmosfärsdata. Ett varv runt jorden ska ta 97 minuter och namnet till trots ska den framtida konstellationen av satelliter ha en global täckning och erbjuda vad man inom området kallar för ”nowcasting”, det vill säga väderdata i nära realtid.
Läs mer om AWS här
Kontraktet, som är värt över 32 miljoner euro, undertecknades på tisdagen av Toni Tolker-Nielsen, ESA:s tillförordnade chef för jordobservationsprogramet och Benoit Mathieu, VD för OHB Sverige.
– Arctic Weather Satellite visar ESA:s fortsatta engagemang för att inrätta nya, toppmoderna meteorologiska satellitsystem, samtidigt som man visar vad som kan uppnås med en kostnadseffektiv, New Space-strategi, sade Toni Tolker-Nielsen i ett uttalande till ESA.
OHB Sverige leder industrikonsortiet, som även inkluderar svenska Omnisys Instruments som huvudentreprenör för ett av instrumenten på satelliten och Thales Alenia Space som huvudentreprenör för marksegmentet. Sammanlagt omfattas 31 företag, inklusive 14 små och medelstora företag från 12 olika medlemsländer i ESA.
AWS använder samma satellitplattform som den kommande svenska satelliten Mats.
– Detta är det tredje uppdraget som förlitar sig på vår Innosat-plattform. Med detta kontrakt bevisar OHB Sverige plattformens lämplighet för en kostnadseffektiv och tillförlitlig konstruktion av Arctic Weather Satellite och andra satelliter därefter, sade Benoit Mathieu till ESA.
Det var Rymdstyrelsen som under ESA:s ministerrådsmöte lade fram förslaget för Arctic Weather Satellite. Projektet fick stöd från samtliga nordiska länder men också Frankrike, Kanada, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien samt Tyskland och Österrike.
– Arctic Weather Satellite är det första satellitprojekt som Sverige tagit initiativ till inom ESA. Att så många andra av ESA:s medlemsländer har valt att också stödja projektet är ett kvitto på att Sverige räknas som en mycket kompetent och pålitlig rymdnation. Grunden för detta lades redan i slutet av förra seklet med stora svenska satsningar från Rymdstyrelsen både nationellt och inom ESA. Det är vår förhoppning att Arctic Weather Satellite kan ligga till grund för nya svenska satsningar på rymdsektorn och visa den nytta som rymden bidrar med till samhället. Trots att vi är ett litet land kan vi faktiskt göra skillnad, säger Christer Nilsson ställföreträdande generaldirektör på Rymdstyrelsen.
Regionalt
Örebronyheter
Källa: Rymdstyrelsen
Related Posts
Latest News
-
Här är vinnarna av 2025 års priser för framstående forskningskommunikation
Kriminologiprofessor Amir Rostami vid Södertörns högskola, Maria Gunther, vetenskapsredaktör på...
- Posted januari 21, 2025
- 0
-
200 bandyungdomar till Örebro så spelas Distriktslagsturneringen 2025
Det står nu klart att 2025 år upplaga av den...
- Posted januari 21, 2025
- 0
-
Från forskning till techföretag
Från forskning till techföretag, så lyckades Henrik och Rafael göra...
- Posted januari 21, 2025
- 0
-
Ny studie banar väg för effektivare behandling av barncancer
Forskare vid Karolinska Institutet och Astrid Lindgrens barnsjukhus, har kartlagt...
- Posted januari 21, 2025
- 0
-
Expertens tips för att förebygga allvarligaste felen
Var femte svensk personbil har fel som måste åtgärdas, visar...
- Posted januari 21, 2025
- 0
-
Bilist åkte på böter i Sörbyängen
En bilist har fått böta efter att ha framfört ett...
- Posted januari 21, 2025
- 0
-
Kortet utan spärrar
Majblommans innovation för fri kollektivtrafik till barn och ungdomar, här...
- Posted januari 21, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login