Köpa smycken på utlandssemestern – se upp det kan bli en dyr affärer

By on 16 december, 2019

Allt fler konsumenter har kontaktat branschorganisationen Smycken&Klockor för att värdera smycken inköpta under semestern.

Tyvärr är de smycken de har köpt inte alls värt vad de har betalat. I ett fall hade en person köpt smycken för drygt en miljon kronor – och vi värderade dem till totalt 330 500 kronor, berättar Lena Carlsson, vd på branschorganisationen Smycken&Klockor. – Det är upprörande att höra personer berätta om paketresor där utflykter till smycke-tillverkare har ingått och där de vilseletts att tro att de har gjort en bra affär, eller att trycket på att handla varit så starkt att de inte förmått säga nej.Tyvärr är det svårt att göra något i efterhand eftersom det inte är olagligt att ta ut ett överpris för varor: Om konsumenten har fått vad som har avtalats, om än till ett högre pris än vad som är brukligt, är köpet giltigt.

Lena Carlsson berättar att man upplever ett mönster:

– Vi värderar ofta nyvärdet till runt en tredjedel av det pris försäljaren uppgett. Oftast har konsumenten gjort en första betalning som motsvarar ungefär det vi har värderat smyckena till. Det tyder på att försäljaren har koll på det verkliga nyvärdet och ser till att ta betalt för detta vid försäljningstillfället och sedan hoppas man på att kunden går på bluffen och betalar in resten senare.

Det förekommer även fall med oäkta smycken.

– Vanligtvis kan sådana köp hävas men ett stort problem i dessa fall är att säljarna nästan alltid finns i Turkiet eller norra Cypern, eller andra länder utanför EU. Det innebär att eu-regelverket inte kan tillämpas och att myndigheterna inte kan göra något. Om du reser utomlands, försök bilda dig en uppfattning i förväg om hur prisläget ser ut på varor du eventuellt är intresserad av att köpa, avslutar Lena Carlsson.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Globemarketing AB

You must be logged in to post a comment Login