Kristna i fredsmanifestation vid nordkoreanska gränsen

Av på 4 november, 2013

Kristna från hela världen deltog i en manifestation för fred och försoning mellan Nord- och Sydkorea. Manifestationen genomfördes under lördagen vid den hårt militärt bevakade stilleståndslinjen mellan de båda länderna på Korea-halvön.

Deltagarna var från Kyrkornas världsråds generalförsamling som pågår i Busan i Sydkorea och har samlat över tre tusen deltagare från hela världen under temat rättvisa och fred.

I helgen åkte en grupp från generalförsamlingen till Seoul där ca 400 av dem besökte Imjiangak och stilleståndslinjen som delar Koreahalvön.

Konkret fredshandling
– Jag var djupt rörd av att stå vid gränsen till Nordkorea. Att tillsammans med människor från alla delar av världen be för en återförening av folket i de två länderna. Att dela den smärta de måste erfara men också se det hopp som lever bland det koreanska folket. Att få be “Livets Gud, led oss till rättvisa och fred” fick sin tydliga konkretion på denna plats, säger Johan Åkesson från Svenska kyrkans delegation i Busan. Ylva Sarri, från Samiska rådet i Svenska kyrkan beskriver sin upplevelse:

– Mycket märkligt att sitta där och titta ut över världens mest slutna land. Man kan ju inte låta bli att undra vad som pågår där inne och hur människorna har det.

I manifestationen fick deltagare skriva ner en bön om fred på ett sidenband som man sedan satta upp på en tavla vid stilleståndslinjen.

Val till generalförsamlingen
Under måndagen återupptas förhandlingarna vid Kyrkornas världsråds tionde generalförsamling. Över tre tusen deltagare från alla världsdelar och hundratals kristna samfund är samlade i Busan i Sydkorea.

Från Sverige deltar femtiotal representanter och delegater från olika samfund däribland ärkebiskop Anders Wejryd och biskop Eva Brunne. Mötet avslutas fredagen den 8 november.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in