Kulturkvarteret lyfter frågor om att åldras i dubbla utställningar

By on 16 december, 2023
Porträtt ut utställningen "Äggen är slut".
Foto: Elisabeth Ohlson.

Kulturkvarteret bjuder in till vernissage för ”Hjässan är kal” och ”Äggen är slut”, två utställningar som förenas i frågan om hur det är att åldras. Välkommen att dricka glögg och lyssna till ett samtal med producenten Annica Carlsson Bergdahl den 20 december.

Vad gör övergångsåldern med männen och hur ser kvinnors erfarenhet av klimakteriet ut? Två frågor som berörs i utställningarna ”Hjässan är kal” och ”Äggen är slut” – som båda väcker tankar om att bli äldre.

Utställningarna är producerade av Annica Carlsson Bergdahl med fotografier av Elisabeth Ohlson. Vernissagen äger rum onsdag 20 december kl. 17-18 och där får du möta Maria Haglund, kommunalråd (M) med ansvar för bland annat kulturfrågor, och Annica Carlsson Bergdahl i ett samtal om åldrande och arbetet med projektet.

– Jag gjorde projektet för att det är så tyst kring de här frågorna. För att både kvinnor och män i den mogna ålder de är i ska kunna få ta plats med hela sina jag och tala om det som är viktigt i livet. Om prestation, svaghet, sorg men också om lust, drömmar och längtan, säger Annica Carlsson Bergdahl.

En minst lika viktig del i projektet var att ge visuell synlighet åt männen och kvinnorna – med innerliga och nära fotografier, långt bortom de stereotypa bilder vi vanligtvis ser. Porträtten av Elisabeth Ohlson låter betraktaren komma riktigt nära, bokstavligen inpå bara skinnet men även innanför skalet.

Om ”Hjässan är kal”

”Hjässan är kal” sätter ljuset på vad övergångsåldern gör med män. Om manlighet, sorg och kärlek. Om åldrande, föräldraskap, prestation och längtan.

Om ”Äggen är slut”

”Äggen är slut” handlar om kvinnors erfarenheter av livet och av klimakteriet. Om vad som är viktigt. Om kroppen, drömmarna.

Programpunkter – Fri entré till allt

  • Vernissage 20 december kl. 17-18 på Entréscenen.
    Samtal med producenten Annica Carlsson Bergdahl. Samtalet leds av Maria Haglund, kommunalråd (M) och rotelansvarig för bland annat Kultur och fritid.
  • Utställningarna visas i Volymen 20 december – 23 januari.
  • 13 januari 2024 framför Volvo Skövde manskör det körverk som ingår i projektet och bygger på intervjuer med männen ur ”Hjässan är kal”. Mer info om programpunkten kommer i januari.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Kulturkvarteret

You must be logged in to post a comment Login