Kundkrafts elprisrapport december – så mycket lägre blev elpriset 2020

By on 9 januari, 2021
Arkivbild

Året som passerat har innehållit många olika rekord, både vad gäller låga elpriser och varma temperaturer. Medelspotpriset på el i Sverige har sjunkit med cirka 45% i snitt 2020 jämfört med 2019 och förutom låga rekordlåga elpriser har det även varit negativa elpriser för första gången i historien.

Elpriset har under året som gått varit betydligt lägre jämfört med året innan. 2019 låg medelspotspriset för rörligt elpris i elområde 1 och 2 på 40,13 öre/kWh medan medelspotpriset 2020 landade på 15 öre/kWh. I elområde 3 sjönk medelspotpriset från 40,57 öre/kWh till 22,1 öre/kWh och i elområde 4 sjönk medelpriset från 42,10 öre/kWh till 26,9 öre/kWh. I samtliga elområden har medelspotpriset sjunkit ordentligt, vilket också resulterat i en lägre kostnad för konsumenter med rörligt elpris. Vid några tillfällen har även de timbaserade elpriserna varit negativa något som aldrig tidigare hänt.

Elfakturan är en betydande utgiftspost för husägare. Att elpriserna har sjunkit så kraftigt särskilt i elområde 1 och 2 innebär över 5000 kronor lägre elkostnad per år för ett hus med i genomsnittlig elförbrukning på 20 000 kWh. I praktiken innebär det knappt 6 300 kronor i besparing när momsen läggs på. För boende i elområde 3 blir den totala besparingen strax över 4 600 kronor medan boende i elområde 4 betalar 3 800 mindre än året innan. Detta givetvis under förutsättning att man inte haft ett fastprisavtal och kunnat följa rörelserna på marknaden, säger Sharon Lavie, Kundkrafts sparekonom. Bor du i en lägenhet med en genomsnittlig elförbrukning på 2000 kWh/år blir besparingen mellan 380 och 630 kr.

Större variationer i landet

Något som varit annorlunda för i år är de stora prisskillnaderna som funnits i landet. Vissa gånger har elpriset i söder varit mer än fem gånger så dyrt jämfört med i norr. Den största skillnaden var i november då spotpriset i elområde 1 och 2 låg på 6,6 öre/kWh medan spotpriset i elområde 4 låg på hela 35,3 öre/kWh. Anledningen till de kraftiga variationerna mellan de olika elområdena beror mycket på den begränsade elöverföringen mellan norr och söder. Majoriteten av Sveriges elproduktion sker i norra Sverige där också efterfrågan är lägre, i söder är produktionen inte lika stor men efterfrågan desto högre. Detta tillsammans med den begränsning som finns i stamnätet för överföring bidrar alltså till att priserna varierar mellan de olika delarna i landet.

– Debatten om de stora prisskillnaderna har tagit fart ordentligt under slutet av året. Att elkonsumenter i söder betalar mer än fem gånger så mycket för sin el vissa månader visar på att utvecklingen av stamnätet är nödvändig, säger Anders Kaijser VD på Kundkraft.

Vädrets påverkan på elpriset

December har varit en mild månad jämfört med normalt på många håll i landet. I Svealand och Norrland har det varit extremt milt med temperaturer på 5-9 grader över det normala för månaden. Förutom det milda vädret har även stora delar av landet haft mer nederbörd än vanligt, bortsett från Skåne, Jämtlandsfjällen och Lapplandsfjällen som haft mindre nederbörd än vanligt.

– Efter en mild och blöt december väntas däremot kallare temperaturer svepa in över Sverige och Europa någon vecka in i januari. Januari blir då kall i hela landet när flera högtryck etablerar sig, berättar Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se

Trots det milda vädret har elpriset ökat i samtliga fyra elområden i december och som mest i norra Sverige, men priserna ligger fortfarande lägre än vad de gjorde under 2019. I takt med att vädret väntas bli kallare under januari pekar prognosen på att elpriset kan gå upp en aning under början på 2021. När vädret blir kallare går också elkonsumtionen upp vilket kan driva upp spotpriserna.

– Som konsument är det viktigt att se till att man inte har ett anvisningsavtal, utan gör ett aktivt val. Att hålla koll på elavtalet är nog en av våra mest bortglömda sysslor och jag vill därför påminna dig om att se över ditt elavtal så du inte betalar onödigt mycket pengar för din el, avslutar Sharon Lavie.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Kundkraft

You must be logged in to post a comment Login