Länet | Örebro kommun hade flest skräpplockare i länet

By on 15 juni, 2016

I dag avslutas Håll Sverige Rents skräpplockarkampanj ”Vi Håller Rent”. I år deltog 17 988 personer i Örebro län. Flest deltagare var det i Örebro kommun. I hela landet deltog nästan 770 000 barn och vuxna i Sveriges största miljöaktion.

Det är ett fantastiskt stort engagemang mot skräpet. Våra undersökningar visar också att två av tre tycker att nedskräpningen är ett problem, samtidigt som många kommuner inte ens vet vad nedskräpningen kostar, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rents skräpplockarkampanj ”Vi Håller Rent” har pågått hela våren.

I år deltog skräpplockare från nästan alla svenska kommuner. De 767 782 skräpplockarna fördelades på 284 kommuner i hela landet. De sex kommuner som helt saknade skräpplockare var Dals-Ed, Grästorp, Vännäs, Åsele, Ödeshög och Överkalix.

Nedskräpningen är en fråga som engagerar alla. Allt från företag, organisationer till vanliga privatpersoner deltar varje år. Många som deltar i skräpplockningen är förskolebarn och skolelever. I samband med skräpplockardagarna får barnen också lära sig om nedskräpning och återvinning med hjälp av ett pedagogiskt material.

Vi vet att många personer i Örebro län bryr sig mycket om sin närmiljö. Och nedskräpning är något du själv kan göra något åt – det är bara att låta bli, säger Johanna Ragnartz.

Varje år sammanställer Håll Sverige Rent läget för nedskräpningen i Sverige. I Skräprapporten 2016 framgår det att 66 procent anser att nedskräpningen är ett problem i deras kommun. Det visar Sifo-undersökningar som är genomförda på uppdrag av Håll Sverige Rent.

Över 90 procent av Sveriges kommuner samarbetar med Håll Sverige Rent kring skräpplockardagarna och hjälper bland annat till att dela ut säckar och påsar till deltagarna.

Mer fakta nedan:

  • Så många skräpplockare deltog i Örebro, kommun för kommun
  • Om Vi Håller Rent
  • Fakta om nedskräpningen i Sverige

Så många skräpplockare deltog i Örebro län

Askersunds kommun

549

Degerfors kommun

233

Hallsbergs kommun

1083

Hällefors kommun

506

Karlskoga kommun

2033

Kumla kommun

1774

Laxå kommun

244

Lekebergs kommun

566

Lindesbergs kommun

961

Ljusnarsbergs kommun

459

Nora kommun

1128

Örebro kommun

8452

Totalt

17988

Länet
Örebronyheter

Källa: Håll Sverige Rent

You must be logged in to post a comment Login