Lär dig mer om 1800-talets silverfeber i Guldsmedshyttan

By on 18 september, 2023
Silvergruvan i Guldsmedshyttan.
Bildkälla: Lindesbergs kulturhistoriska arkiv. Fotograf: Alfred Michelson.

Lördag 23 september kl 11:00-12:30 bjuder föreningen Industrilandskap i Bergslagen in till guidad tur, vid Guldsmedshyttans Silvergruva som är en av Sveriges äldsta.

”Välkommen på en vandring på gamla upptrampade gruvstigar i gruvparken – och lär dig mer om gruvan under en guidad tur med Industrilandskap Bergslagen under Bergslagens historiedagar”.

Den 21–24 september arrangerar Örebro läns museum för andra gången tillsammans med flera lokala aktörer Bergslagens Historiedagar. Under dessa dagar öppnar eldsjälar och experter runt om i Nora, Lindesbergs, Ljusnarsbergs och Hällefors kommuner upp sina kulturmiljöer och museer och delar med sig av sina kunskaper – däribland föreningen Industrilandskap i Bergslagen som bjuder in till Guldsmedshyttans Silvergruva:

….

Lär dig mer om 1800-talets silverfeber i Guldsmedshyttan.

”Välkommen på en vandring på gamla upptrampade gruvstigar i gruvparken vid Guldsmedshyttans Silvergruvor som är en av de äldsta i Sverige från ca 1300-1400 talet. Under 1800-talet blev det ”silverfeber” i bygden, man trodde att man kunde hitta silver överallt. Av allt letande i bygden blev det ett framgångsrikt projekt vid den Gamla silvergruvan i Guldsmedshyttan med tillhörande nya fyndigheter. Guldsmedshyttans silvergruva blev under 1800-talet en av de mer betydelsefulla silverproducenterna och den gruva som producerade mest bly i Sverige. Lär dig mer om gruvan under en guidad tur med Industrilandskap Bergslagen under Bergslagens historiedagar.” Arrangör: Föreningen Industrilandskap i Bergslagen

….

Silververk blev dominerande i trakten – men lades ned efter 29 år

Ur uppsatsen ”Guldsmedshyttans silvergruvor”:

”Silverfyndigheten vid Guldsmedshyttan bearbetades redan under 1400-talet. Troligen lades ett stort arbete ned vid gruvan, då gruvöppningen beskrevs ha varit 53 meter lång och 35 meter djup när gruvbrytningen återupptogs år 1551.

Under 1550-talet och 1760-talet gjordes försök med gruvbrytning vid Guldsmedshytte silvergruva, men de gavs båda upp efter några år.

År 1842 väcktes återigen intresset för silvermalmen. Erik Elzvik, en mycket kunnig man i malmletning, lokaliserade då en rad nya fyndigheter, som var mycket rika på silvermalm. En stor industri växte upp, Guldsmedshytte silververk.

Den blev dominerande i trakten under senare delen av 1800-talet. 200-300 personer var anställda vid gruvor och smältverk och under de 29 år som silververket var i drift producerades drygt 6.000 kilo silver, eller 18% av Sveriges produktion av silver. Som blyproducent var Guldsmedshyttan överlägset störst i Sverige, med 61% av Sveriges totala blyproduktion. Malmen tog dock slut 1871 och driften lades ner.”

Kultur | Guldsmedshyttan
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login