Libyen: Striderna i Tripoli riskerar att driva ut människor på Medelhavet

By on 17 april, 2019
Läkare Utan Gränsers räddningsfartyg Aquarius tvingades avsluta sina räddningsinsatser på Medelhavet i december i fjol Bild: Ikram N'gadi

Striderna i Tripoli har gjort att många flyr staden för att komma undan konflikten. En av få flyktvägar som finns är den över Medelhavet. Men människor som räddas ur sjönöd på Medelhavet får inte föras tillbaka till Libyen medan konflikten pågår, säger Sam Turner, landansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Libyen.

”Sedan striderna inleddes har 4 500 personer flytt sina hem i Tripoli med omnejd. Vår erfarenhet av tidigare konflikter är att striderna driver både libyer och människor från länder att försöka fly över Medelhavet, speciellt nu när flygen från Tripoli har ställts in.

Eftersom det för tillfället inte finns några specifika sök- och räddningsinsatser på Medelhavet är människors liv i lika stor fara där som i konflikten i Tripoli. Enligt bekräftade uppgifter driver en träbåt med 20 personer omkring utanför Libyens kust utan motor. Åtta personer uppges ha drunknat. Samtidigt är räddningsfartyget Alan Kurdi strandsatt och oförmöget att återuppta sitt viktiga uppdrag, medan EU rullar tummarna och funderar på vad man ska göra med de 63 migranter som räddades ur sjönöd förra veckan. De europeiska regeringarna kan inte längre ens låtsas att man prioriterar människors säkerhet efter att de har gett i uppdrag åt Libyens kustbevakning att stoppa och sända tillbaka båtar med flyktingar och migranter. I Libyen kan ingen garantera deras säkerhet – nu ännu mindre än tidigare, med tanke på striderna som härjar i landet.

Det är tydligt att förändringar måste komma till stånd både i Libyen och på Medelhavet, och dessa förändringar måste ske nu. Sök- och räddningsinsatserna måste trappas upp, det måste finnas en plan för var de undsatta människorna ska sättas iland, straffåtgärderna som tagits för att avskräcka humanitära organisationer måste upphöra och ingen som räddas till havs får föras tillbaka till Libyen. De ska föras till en säker hamn, i linje med internationell rätt.”

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login