Linde energi storsatsar i Örebro

Av på 24 augusti, 2021

Allt fler upptäcker tjusningen och fördelarna med att bo på landsbygden. På sikt kommer det att medföra ett ökat effektbehov, vilket också ställer högre krav på trygga och säkra elleveranser. Kommunägda Linde energi, som sedan 2015 ansvarar för delar av elnätet kring Närkes Kil, förbereder sig för Örebros expansion genom att göra företagets enskilt största investering sedan spillvärmenätet mellan Frövi och Lindesberg. Och det sker i Rånnesta.

I våras sattes spaden äntligen i marken för Linde energis största satsning på ett par decennier. I Rånnesta utanför Närkes Kil ska den gamla mottagningsstationen ersättas av en ny.

– Örebro stad växer och vi måste förbereda oss för expansionen norrut. Genom att bygga en ny mottagningsstation, med ställverk för såväl 40 kV som 10 kV samt två nya transformatorstationer, framtidssäkrar vi elnätet och vår möjlighet att kunna erbjuda trygga och säkra elleveranser, säger Joakim Johansson, chef Affärsområde El på Linde energi.

– Nuvarande mottagningsstation är ålderstigen. Den här satsningen innebär även att vi investerar i vår personals arbetsmiljö och säkerhet, fortsätter Joakim Johansson.

Totalt beräknas projektet, som planeras vara klart i slutet av år 2022, kosta omkring 30 miljoner kronor.

– Det är vår största enskilda investering på 20 år. Senast vi genomförde ett projekt i den här digniteten var när vi byggde spillvärmenätet mellan Frövi och Lindesberg, påpekar Joakim Johansson.

Försenad byggstart

Bygget av den nya mottagningsstationen skulle enligt planen ha påbörjats redan för drygt ett år sedan, men en överklagad upphandling satte käppar i hjulen. Efter att ha prövats i Förvaltningsrätten godkändes den ursprungliga upphandlingen och Linde energi kunde skrida till verket.

– Tyvärr är det lite för enkelt att överklaga upphandlingar utan större insatser för den som överklagar. Vi beräknar att den utdragna processen kostat oss ungefär en miljon extra. Det är så klart viktigt i ett fungerande rättssamhälle att processen går rätt till och att man har chansen att få beslut överprövade, men det känns viktigt att poängtera den här problematiken, menar Jens Isemo, vd på Linde energi.

– Vi värdesatte och valde långsiktighet, vilket vi är övertygade om gynnar alla i slutändan, avslutar Jens Isemo.

Projektet genomförs i samarbete med den upphandlade totalentreprenören Vattenfall Services Nordic AB.

Länet
Örebronyheter

Källa: Linde Energi

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in