Lions Cancerforskningsfond delar ut miljoner till forskning

By on 23 mars, 2021
Arkivbild.

Insamlingsstiftelsen Lions Cancerforskningsfond, Mellansverige Uppsala – Örebro (ILC) stöder cancerforskningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Universitetssjukhuset i Örebro.

ILC delade under januari i år ut drygt 3 miljoner kronor i anslag till 30 olika forskningsprojekt. Bland anslagen finns forskning kring Covid-19-infektion hos cancersjuka barn, forskning kring att minska överbehandling och biverkningar eller forskning kring möjlig ärftlighet av cancer för att nämna några områden. Tre anslag presenteras specifikt, två till Universitetssjukhuset i Örebro. och ett till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

På Universitetssjukhuset i Örebro delar åtta forskare på ett anslag på 710 000 kronor. Forskningen gäller om olika sorters cancerformer med fokus på bland annat ärftlig livmodercancer, skivepitelcancer, prostatacancer och bröstcancer.

Anna Göthlin Eremo är en av forskarna som har fått pengar till sin forskning. Hon är molekylärbiolog och jobbar på kliniskt forskningslaboratorium.

– Under våren kommer vi att starta en studie kring bröstcancer så att man eventuellt ska kunna individualisera bröstcancerbehandlingen. Trots behandling drabbas vissa patienter av återfall och forskningen vill se vad som påverkar cancercellernas överlevnad, säger forskaren Anna Göthlin Eremo

Forskaren Jessica Carlsson forskar kring prostatacancer och ett protein som heter TIGIT. Trots att sjukdomen är så pass vanlig vet man idag väldigt lite om varför en prostatatumör utvecklas. På senare år har det diskuterats om kronisk inflammation i prostatakörteln skulle kunna vara en möjlig orsak.

– Vi vill se om detta protein kan vara involverat i varför vissa män utvecklar prostatacancer, säger Jessica Carlsson, biomedicinare på urologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

Forskarna Anna Göthlin Eremo och Jessica Carlsson. Foto Elin Abelson

Övriga forskare som fått anslag är Anna Oldeaus (skivepitelcancer), Anna Messing Eriksson (prostatacancer/Covid-19), Anna Landberg (njurcancer), Miriam Mints (ärftlig livmoderhalscancer), Helena Isaksson (metastaser/prostatacancer), Luiza Dorofte (peniscancer).

På Akademiska sjukhuset i Uppsala går 2,3 miljoner kronor till ett antal forskningsprojekt. Den traditionella utdelningsceremonin fick ställas in i år på grund av pandemin.

Årets stipendium till ”ung lovande cancerforskare” gick i år till Aglaia Schiza, hon kunde dock ta emot sitt stipendium vid ett läkarmöte.

Forskaren Aglaia Schiza

Bland de övriga anslagen på Akademiska sjukhuset kan nämnas infektioner (Covid-19) och cancer, prognostisering av njurcancer, immunterapistudier, operabelt melanom med flera.

Styrelseordförande Dag Hedin är tacksam över alla medel som lionsklubbarna tillsammans med en givmild allmänheten samlat in. ILC omorganiserades 2019 och breddade det geografiska området att innefatta Mellansverige och Örebro. Den tidigare fonden (Akademiska sjukhuset i Uppsala) har genom åren samlat in dryga 119 miljoner kronor. Att den nya fonden redan kommit upp i dryga 3 miljoner kronor är mycket glädjande.

– Tack vare ideellt arbete har den administrativa kostnaden i både den gamla och den nya fonden inte varit högre än 2,3%. Detta gynnar forskningsanslagen och forskarna på de bägge sjukhusen Akademiska i Uppsala och Universitetssjukhuset i Örebro, säger Dag Hedin

Lokalt
Örebronyheter

Källa: Lions Sverige

You must be logged in to post a comment Login