Lokalt – Allt fler örebroare väljer mobil framför mynt

Av på 26 oktober, 2016

För ett par veckor sedan introducerades nya mynt i Sverige, för många kommuner leder detta till dyrare hantering vid parkering, eftersom man i många fall måste bygga om parkeringsautomaterna. Glädjande för Örebro är att användningen av mobilparkeringen har ökat, färska siffror visar att under tredje kvartalet 2016 ökade användningen med 82 procent jämfört med samma period året innan.

De nya mynten som introducerades i början av oktober innebär att två av tre kommuner måste bygga om sina parkeringsautomater, vilket är kostsamt. Detta har i sin tur satt fart på digitaliseringen av parkeringsmiljön runt om i Sverige. Över 60 procent av kommunerna har diskuterat att ta bort mynten helt och hållet, medan nära 45 procent pratar om att istället satsa mer resurser på digitalisering av parkering.

Mobilparkeringen ökade med 82 procent i Örebro
I Örebro ökade antalet parkeringar betalda med mobilen med 82 procent under tredje kvartalet 2016 (jämfört med samma period förra året). Varje månad görs över 9200 parkeringar med mobilen i Örebro.

Nya mynt påskyndar digitalisering

Den digitala utvecklingen inom parkeringsindustrin har gått snabbt fram under de senaste åren, framförallt eftersom konsumenten snabbt tagit till sig nyttan med att kunna starta och stoppa sin parkering med en app. Men de nya mynten har skyndat på utvecklingen ytterligare från kommunernas sida.

Vi märker ett mycket större intresse för digitalisering ute hos kommunerna nu. De nya mynten är en av orsakerna, men det handlar också om att skapa smarta tjänster för invånarna där man guidar trafiken förbi trängsel och till lediga parkeringsplatser. Här spelar vår teknik en viktig roll för att skapa en bättre miljö och mindre trafikträngsel, säger Anders Bäck, vd för EasyPark Sverige.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in