Lokalt | Ge gärna blod under semestern

By on 13 juni, 2016

Sjukvården går inte på semesterledighet. Varje dag under hela sommaren behövs blod för att liv ska kunna räddas.

– Därför ser vi gärna att våra blodgivare i länet ger en påse blod inför eller under semestern, säger Malin Joelsson på blodcentralerna inom Region Örebro län.

I morgon, tisdagen den 14 juni, infaller Internationella blodgivardagen. Dagen är ett initiativ av Världshälsoorganisationen, WHO, och uppmärksammas världen över som ett tack till alla blodgivare. Den ska också belysa betydelsen av blodgivning, som är en förutsättning för att sjukvården ska fungera.

Inför sommaren finns ett stort behov av blod eftersom det under semestertiden är många som reser bort, och då tar en paus i blodgivningen. Därför vill blodcentralen slå ett slag för att ge blod inför, eller under, semestern.

– Blodcentralen har öppet hela sommaren och blodbussen besöker vårdcentralerna i Kumla, Askersund, Laxå och Nora, säger Malin Joelsson.

Den som vill boka tid för blodgivning gör det enkelt via geblod.nu eller genom att ringa 019-602 11 80. Den som vill bli blodgivare ska ha fyllt 18 år och väga mer än 50 kilo.

En blodgivare kan rädda tre
För närvarande finns det ungefär 8 000 blodgivare i Örebro län, varav 1 228 anmälde sig under förra året. Totalt gavs 13 000 påsar med blod i Örebro län under 2015. Varenda en av dessa påsar är viktig.

– Som blodgivare kan du rädda livet på upp till tre andra människor varje gång du ger en påse blod, säger Malin Joelsson.

Blodet används bland annat vid behandling av patienter med kroniska sjukdomar som cancer men också vid operationer, förlossningar och olyckor.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login