Lokalt | Hyresförhandlingen med ÖBO är klar

Av på 11 januari, 2016

Hyresgästföreningen och ÖBO har nu kommit överens om ny hyra för 2016. Överenskommelsen innebär en hyreshöjning på 0,85 procent från 1 januari. ÖBO:s utgångkrav var 1,95 procent. I deras krav låg bland annat kostnader för ökat underhåll på 10 miljoner.

– Det är en högre överenskommelse än vad vi hade förväntat oss, men vi lyckades ändå sänka ÖBO:s krav med över en procent. ÖBO är ett välmående företag, men vi har också förståelse för det underhållsbehov som finns och som beror på att ÖBO har ett ”gammalt” fastighetsbestånd. Att underhållet inte blir mer eftersatt är en viktig fråga för hyresgästerna, säger Ann-Helene Alsätra, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

– En viktig fråga för oss är att det i överenskommelsen skrevs in att om vinsten överstiger avkastningskravet så ska det gå till underhåll. Vi kommer att noggrant följa upp det här under året.

-Kraven från kommunen på avkastning och utdelning är vi mycket kritiska till. Vi menar att kommunen ska ha ett långsiktigt perspektiv på avkastningskrav och att hänsyn ska tas till beståndets ålder och underhållsstatus. Så står det också i regeringens proposition inför den nya lagstiftningen som kom 2011. Hyresgästföreningen har under hela året drivit en aktiv kampanj för att påverka kommunen att skrota kravet på utdelning på 30 miljoner. Vi tycker helt enkelt att pengarna ska stanna i bolaget, avslutar Ann-Helene Alsätra.

Hyreshöjningen på 0,85 procent innebär att en hyresrätt som idag har en hyra på 5000 kronor i månaden får en ny hyra på 5042 kronor i månaden.

Ekonomi | Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in