Lokalt | Julius Hudacek och Derek Ryan finalister i kategorien Mest värdefulle spelare i SHL

Av på 14 april, 2015

SHL 2014/2015 är färdigspelad och säsongen har bjudit på prestationer i världsklass på många håll. De allra främsta profilerna och spelarna prisas i SHL Awards i C More den 27 april. Finalisterna i kategorierna i Årets back, Årets målvakt, Årets tränare och Årets forward är klara sedan tidigare. Nu har juryn sagt sitt i de två sista jurykategorierna och finalisterna i Årets rookie och Mest värdefulle spelare är klara. Priset till Årets Rookie presenteras av Svenska Spel och förutom äran tilldelas 50 000 kronor till vinnarens moderklubb.

Vinnarna i SHL Awards utses av en jury bestående av SHL:s 12 huvudtränare och lagkaptener samt av 24 noga utvalda ishockeyprofiler och journalister representerade från såväl riks- som lokalmedia.

Finalisterna i kategorin Mest värdefulle spelare:

SHL Awards: Finalister i Årets MVP

Julius Hudacek – Örebro Hockey
Julius Hudacek säkrade enormt många poäng för Örebro under säsongen och gav laget den stabilitet de behövde för att växa in i SHL-kostymen under sin andra säsong i ligan. Han var den vägg längst bak som lagkamraterna kunde lita på och känna trygghet till.

Motivering från jurymedlem:
”En bra målvakt tar sitt lag riktigt långt, spelar nästan varje match och har väldigt få svackor. Allt detta stämmer in på Julius Hudacek.”

Derek Ryan – Örebro Hockey
Poängsprutan Derek Ryan var en av de starkaste anledningarna till att Örebro var ett topplag i SHL 2014/2015 och kvalificerade sig till sitt allra första slutspel. Klubben hade förväntningar på Ryan efter hans poängsuccé från den österrikiska ligan, och dessa förväntningar överträffade han definitivt. Han bar ofta sitt lags anfallsspel på sina axlar och var en spelare som alltid gjorde sina medspelare bättre, vilka han än spelade med.

Motivering från jurymedlem:
”En komplett playmaker som även tar ett stort ansvar i det defensiva spelet vilket gör honom till en spelare att lita på över hela banan. Derek Ryan är ovärderlig för sitt lag.”

Mikael Tellqvist – Djurgården Hockey
Mikael Tellqvist var sugen på att komma hem efter spel utomlands och när Djurgården tog steget upp i SHL var valet, från båda sidor, självklart var han skulle spela. Med sitt djurgårdshjärta tog Tellqvist fram storspelet och bidrog starkt till att nykomlingarna tog sig till Play In och han var ständigt en kugge längst bak att luta sig mot för lagkamraterna.

Motivering från jurymedlem:
”Hemvändaren har skänkt precis den trygghet som ett i förstone otryggt djurgårdslag behövde. Spelade redan från start med en stabilitet som bidrog till lagets arbetsro. Tellqvist har burit laget på sina axlar många gånger, och har gjort sina medspelare bättre med sitt lugna och pålitliga spel.”

Finalisterna i kategorin Årets Rookie:

Andrew Calof – Skellefteå AIK
Andrew Calof är född och hockeyfostrad i hockeytokiga Kanada. Han kom inför säsongen från universitetshockeyn i Kanada där han öst in poäng. Calof har med sitt målsinne och fokuserade spel visat sig vara en pålitlig poängplockare även i SHL. Har ofta axlat en roll som ytterforward i någon av Skellefteås toppkedjor och har redan i sin första SHL-säsong satt ett rejält avtryck. En guldklimp med otrolig talang som har alla möjligheter att bli en forward av toppklass.

Motivering från jurymedlem:
“Inte många kände till namnet Andrew Calof inför säsongen. Nu vet nog alla vem han är. Det säger egentligen allt. Calof har satt avtryck i SHL med hans speed, spelskicklighet och målfarlighet. Det har gjort honom både till en ledande spelare i Sveriges bästa lag och till en framstående rookie”

Joel Lassinantti – Luleå Hockey
Den unge luleåsonen hade inför årets säsong inte gjort en enda match i SHL, men lyckades efter flera magiska prestationer ta förstaspaden i Luleå Hockey. En modern målvakt som är följsam och på en bra dag nästintill omöjlig att få hål på. Är mogen i sitt spel och har varit den stabila grundpelaren och sista utpost ett lag behöver. Hans resa under säsongen är inget annat än en saga där Lassinantti spelar huvudrollen. Denna tindrande stjärna kan mycket väl vara Sveriges och Tre Kronors nästa stormålvakt.

Motivering från jurymedlem:
“Lade beslag på positionen som förstemålvakt direkt och skulle utan problem fajtas om den i vart och ett av de 12 SHL-lagen. Inför säsongen hade han inte spelat en enda match i högsta serien. Trots det har han presterat oerhört solida siffror”

Marcus Sörensen – Djurgården Hockey
Den snabbskrinnande forwarden slog under säsongen ner som en bomb i SHL. En spelare som tar sig fram där ytor knappt existerar och har med sitt målsinne och genombrottskraft växt ut till en av nyckelspelarna hos mesta mästarna. Sörensen är även passningsskicklig och har en klubbteknik av yttersta världsklass, imponerade så pass stort under säsongen att han togs ut i Tre Kronor. Potentialen för Djurgårdens publikfavorit är oändlig och den oslipade diamanten glimrar mer och mer för varje skridskoskär.

Motivering från jurymedlem:
“En artist ut i fingerspetsarna som har burit Djurgårdens offensiv på sina axlar och hans utveckling har betytt mycket för nykomlingen. Sörensen sticker ut med sin höga fart och förmåga att skapa chanser i offensiven. Kombinerar teknik och frenesi på ett ypperligt sätt.”

Finalisterna i kategorierna som presenterats tidigare:

Årets målvakt
Julius Hudacek – Örebro Hockey
Joel Lassinantti – Luleå Hockey
Markus Svensson – Skellefteå AIK

Årets back
Tim Heed – Skellefteå AIK
Jonas Junland – Linköping HC
Cory Murphy – Växjö Lakers

Årets forward
Janne Pesonen – Skellefteå AIK
Derek Ryan – Örebro Hockey
Jeff Taffe – Linköping HC

Årets tränare
Kent Johansson – Örebro Hockey
Hans Särkijärvi – Djurgården Hockey
Hans Wallson – Skellefteå AIK

Jurypriserna i SHL Awards:
Årets målvakt- Den målvakt som har varit bäst på sin position i SHL.
Årets back – Den back som har varit bäst på sin position i SHL.
Årets forward – Den forward som har varit bäst på sin position i SHL.
Årets tränare – Den huvudtränare som har haft störst betydelse för sitt lags framgångar i SHL.
Årets Rookie – Den spelare som enligt kriterier för deltagande har varit den bästa nykomlingen i SHL.
Mest värdefulle spelare – Den spelare som har varit mest värdefull för sitt lag i SHL.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in