Lokalt – Nu är omvandlingen av Trädgårdsgatan igång

By on 20 september, 2016
Första stenen lyft! Från vänster Björn Sundin (s) Kommunalråd och Inge Svensson, Cykelfrämjandet.

Idag togs första spadtaget i den spännande omvandlingen av Trädgårdsgatan och Alnängsgatan som nu är i full gång. Gatan får en ny gång- och cykelförbindelse, mer grönska och bättre miljö för oskyddade trafikanter. Ombyggnaden beräknas vara klar december 2017.

Under 2016–2017 bygger vi om Trädgårdsgatan och Alnängsgatan. Först ut är sträckan Stortorget till Engelbrektsgatan. Målet är en grönskande stadsgata, med ny cykelbana längs hela sträckan och ny entré till Stortorget.

Idag tisdag 20 september startade arbetet på Trädgårdsgatan med ett officiellt första spadtag, som i det här fallet blev ett officiellt första kantstenslyft. Tjänstemän och politiker från Örebro kommun, entreprenören Brogrund Mark AB och representanter från Cykelfrämjandet fanns på plats.

Redan i vår kommer de flesta örebroare se att ombyggnaden av Trädgårdsgatan är bra för såväl city och för miljön som för cyklister och utryckningsfordon, och efter att hela gatan invigts nästa höst kommer de flesta vara glada över förändringarna, säger Björn Sundin (s), kommunalråd Örebro kommun.

Längs hela Trädgårdsgatan och Alnängsgatan byggs en ny gång- och cykelbana för att förbättra möjligheterna att cykla säkert i ett växande Örebro. Den nya cykelförbindelsen är en viktig pusselbit i Örebros cykelnät, nu binds stadens norra och södra delar samman.

En av våra största arbetsplatser är USÖ, och det behövs bra cykelvägar dit från alla väderstreck. Vi ser den här nya cykelleden som ett bra alternativ till Drottninggatan och Storgatan. Många av våra medlemmar törs knappt cykla där bland bussar och taxibilar, och asfalt är klart bättre än gatsten. Örebro är en ganska bra cykelstad men kan bli ännu bättre, säger Inge Svensson, Cykelfrämjandet.

Parallellt med ombyggnationen av Trädgårdsgatan fortsätter projektering av Alnängsgatan med planerad byggstart i början av 2017. Hela Trädgårdsgatan och Alnängsgatan planeras stå färdig i december 2017.

Om några år kommer Trädgårdsgatan att ha fått nytt liv, med mer handel och kanske ytterligare någon restaurang. Grönska, fler parkeringsplatser och lägre hastighet för bilarna ger förutsättningar för folkliv och gör gatan tryggare, samtidigt som gatan kommer rymma lika mycket trafik som idag, säger Björn Sundin.

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login