Lokalt – Örebro kommun betalade 340 000 kronor för mycket

Av på 8 december, 2016
Lennart Wallin, avtalscontroller på Örebro Kommun

I höstas upptäckte en anställd på Örebro kommun att något inte stämde. Det verkade som om en av kommunens leverantör under en period fakturerat för en tjänst som kommunen tidigare använt, men avbeställt i den senaste avtalsförhandlingen. Leverantören hade sedan dess skickat 1260 fakturor till kommunen.

Om vi skulle leta fram dem och gå igenom dem manuellt hade det tagit en person minst en vecka. Men eftersom vi sedan ett halvår tillbaka använder oss av InExchange Inköpsanalys kunde jag analysera de aktuella fakturorna på fem minuter. Jag såg då att vi hade blivit fakturerade 340 000 kronor för mycket. Att vi upptäckte det här innebär dels att vi kan göra leverantören uppmärksam på problemet, dels att vi kan vidta åtgärder för att få tillbaka pengarna och använda dem i verksamheten istället, säger Lennart Wallin, avtalscontroller Örebro kommun.

Det här hade varit väldigt, väldigt svårt och mycket tidsödande för oss att upptäcka utan InExchange inköpsanalys.

Lennart Wallin använder InExchange Inköpsanalys framförallt för två saker: dels att hjälpa kommunens verksamheter att köpa rätt saker av rätt leverantörer, dels att hålla koll så att leverantörerna i sin tur levererar rätt saker till rätt priser.

Jag har i princip alltid InExchange Inköpsanalys igång på datorn, och har jag en fråga går jag in och frågar systemet och får svar omgående. Vi kommer både att spara pengar och få en ännu bättre relation med våra leverantörer framöver eftersom det här hjälper oss att följa våra avtal bättre.

Simon Strandell är Produktansvarig för InExchange Inköpsanalys:
Syftet med InExchange Inköpsanalys är att kommuner genom att använda tjänsten ska kunna göra konkreta besparingar. Därför är det kul att se att Örebro på en gång har gjort just det. Många andra liknande tjänster visar bara på trender och mönster, men här ser vi verkligen hur Örebro med hjälp av InExchange Inköpsanalys har kunnat hitta direkta dolda kostnader istället för bara diffusa mönster.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in