Lokalt – Örebro Universitet årets klättrare

By on 28 september, 2016

IKEA är i och med det Sveriges starkaste varumärke även 2016. Övriga nominerade var Yes och Gekås Ullared, men det var IKEA som var allra starkast. Drygt 6.000 konsumenter har uttalat sig om 500 varumärken i 35 branscher.

För att bli nominerad som Sveriges starkaste varumärke räcker det inte att vara välkänd. Man måste vara omtyckt också. Evimetrix använder därför både omtyckthet och kännedom för att utse de starkaste varumärkena i respektive bransch. Med denna metod för att bestämma varumärkesstyrka kan man jämföra alla varumärken med varandra, oavsett om det handlar om Volvo, Fortum, Panasonic eller Svinto.

Bland de 20 starkaste varumärkena i år återfinns ett flertal som var med redan 2015, men det finns också nykomlingar, så som Fjällräven, Gevalia, Astrid Lindgrens Värld, Mio och Samsung telefoner.

Branschen nöjesattraktioner är mest välrepresenterad på topp 20 med tre placeringar – Liseberg, Kolmårdens Djurpark och Astrid Lindgrens Värld. Men Möbler och inredning, Kaffemärken, Telefoner och branschen Övrig handel finns representerade med två varumärken vardera.

Årets klättrare
I årets mätning hittar man både vinnare och förlorare. Årets mesta klättrare vad gäller varumärkesstyrka är, Örebro universitet följt av Apotea.se och Filippa K.

Ett varumärkesbygge värt att nämna är Apotea.se som klättrar kraftigt i år men också stärktes kraftigt mellan 2014 och 2015. Apotea.se har lyckats ta sig in i apotkesbranschen utan att starta med ett antal inarbetade apoteksbutiker – starkt.

Branschvis
Alla varumärken delas in i branscher. Totalt är 35 branscher studerade och flera av årets vinnare vann redan förra året. I elva branscher hittar vi nya vinnare. Tio av dessa var tvåa förra året medan den elfte – Tele2 kom på tredjeplats 2015. ”I många branscher är konkurrensen om förstaplatsen skarp och då kan rätt varumärkesstrategi och konkreta insatser för att stärka varumärkespositionen bli avgörande för det enskilda företagets placering”, säger Peter Wissing varumärkesexpert på Evimetrix .

Örebro Universitet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login