Lokalt | Soldagarna uppmärksammar solenergi

Av på 28 april, 2015

Utvecklingen inom solenergi är mycket stark i Sverige. Och för femte året i rad uppmärksammar Region Örebro län (fd Energikontoret Regionförbundet Örebro) tillsammans med de kommunala energi- och klimatrådgivarna solen i kampanjen Soldagarna som i år körs 1-31 maj.

– Intresset för solenergi är enormt, säger Mats Brengdahl, energi- och klimatrådgivare i Nora kommun och Lindesbergs kommun. Främst är det frågor om solelen, hur man gör och om det lönar sig.

Under Soldagarna finns de kommunala energi- och klimatrådgivarna runt om i länet för att informera om solel, solvärme och bidragsmöjligheter och det planeras studiebesök vid anläggningar.

Dessutom har Kumla kommun har nyligen lanserat en solkarta på sin webbplats där man kan gå in och titta om ens hus är lämpligt för en solanläggning, hur mycket kWh som kan produceras av solen och vilka delar av taket som passar för en anläggning. Man kan också få en ungefärlig uträkning på hur mycket el eller värme som man kan producera med hjälp av solen under ett år. Sedan tidigare finns en solkarta för Örebro kommun och även kommunerna Laxå, Lekeberg och Askersund planerar för en karta.

Soldagarna är den del av den europeiska kampanjen European Solar Days som sedan 2002 samlat solaktiviteter över hela Europa för att öka kunskapen som solenergins möjligheter.

Fullständigt program för Soldagarna i Örebroregionen och information om solenergi finns på www.regionorebrolan.se/soldagarna

Fakta solel
Solen är en underutnyttjad energikälla. Varje år får solen 10 000 gånger mer solenergi än vad hela mänskligheten förbrukar av fossila bränslen. Av solen kan man både producera solvärme genom en solfångare och solel med hjälp av solceller sammansatta i solpaneler.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in