Marknadshyror skulle leda till chockhöjningar

By on 17 juli, 2018
Många hushåll som bor i hyresrätt lever i dag på ganska små marginaler, en hyreshöjning på flera tusen kronor skulle vara helt otänkbart för många och tufft även för de med lite bättre ekonomi.

Enligt en undersökning från företaget Ramböll skulle marknadshyror leda till kraftigt höjda hyror. Många hushåll och familjer skulle tvingas flytta för att de inte har råd med hyran. Marknadshyror skulle både få negativa sociala konsekvenser och påverka samhällsekonomin negativt.

En undersökning som företaget Ramböll gjort visar att hyrorna skulle höjas kraftigt om man införde marknadshyror. Stora höjningar skulle drabba både större och mindre städer. Som exempel har man tittat på bland annat Stockholm och Halmstad. I Stockholm skulle marknadshyror innebära hyreshöjningar med i snitt 50 procent och i Halmstad med i snitt 31 procent.

Många hushåll som bor i hyresrätt lever i dag på ganska små marginaler. En hyreshöjning på flera tusen kronor skulle vara helt otänkbart för många och tufft även för de med lite bättre ekonomi.

Hushållen som får hyreshöjningar får ett minskat konsumtionsutrymme med 6 – 15 procent, de skulle med andra ord ha mindre pengar över efter att de betalat hyran och inte kunna handla lika mycket som vanligt. Förutom det faktum att många familjer får svårare att få sin ekonomi att gå runt, har det också skadliga effekter på samhället i stort. När folk får mindre pengar att handla för påverkar det hela samhällsekonomin och eftersom dessa hyreshöjningar skulle drabba många hushåll, kan det få katastrofala följder.

Det spelar ingen roll hur man tittar på konsekvenserna av marknadshyror. På alla sätt skulle det få negativa konsekvenser, både för samhället i stort och för många hushåll och familjer. Jag tycker att det är märkligt av politikerna att ens föreslå något så dumt som marknadshyror, jag förstår inte vad de tror att det skulle lösa och framför allt för vem. Man kanske hoppas på att bostadsbristen ska lösa sig själv när ingen har råd att bo längre. Det är faktiskt folks hem det handlar om, det får man inte glömma, säger Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login