Matpriserna ökar stor prisskillnad mellan butikerna

By on 25 januari, 2024
Arkivbild

PRO:s prisundersökning för 2023 visar att matpriserna fortsätter att stiga, en jämförelse av cirka hälften av basvarorna i PRO-kassen visar att maten har blivit 27 procent dyrare på två år.

Priserna spås ligga kvar på samma höga nivåer, och till och med öka under kommande år. Det slår hårt mot pensionärer med låga inkomster. 

Matpriserna har ökat rejält, och betydligt mer än inkomstpensionen, under de senaste två åren. En tredjedel av PRO:s medlemmar uppger att de har minskat matinköpen på grund av för höga priser. Även om matpriserna inte ökar med samma hastighet som under föregående år ligger de flesta priser kvar på samma höga nivå.  

– Det är sorgligt att så många behöver minska sina matinköp för att de inte har råd. Prisökningarna påverkar dem med små marginaler allra mest. Det blir svårare att planera långsiktigt. Det kan också vara svårt att ta sig till billigare butiker för att nyttja extrapriser, säger Åsa Lindestam, ordförande i PRO. 

PRO:s prisundersökning 2023 visar också på fortsatt stora skillnader i pris beroende på var maten köps. Den billigaste matkassen kostade cirka 1.280 kronor – och den dyraste nästan 1.706 kronor. En prisskillnad på hela 33 procent. När det gäller geografiska skillnader var genomsnittspriset lägst i Södra Älvsborg med 1.445 kronor, och högst i Västerbotten med 1.554 kronor.   

PRO:s matkasse innehåller fler varor i år. Den består av 46 varor med utvalda varumärken. Prisundersökningen har genomförts av närmare tusen PRO-medlemmar som har besökt över 700 butiker i stora delar av landet. Basvaror som kaffe, te, frukt, mjölk, filmjölk, bordssmör och ägg är några av de varor vi har jämfört med priserna i november 2021. Flera av basvarorna på frukostbordet har blivit över 30 procent dyrare på två år. 

– Kan man leva på bara makaroner och leverpastej, undrar Åsa Lindestam, när hon ser de stora prisökningarna på varorna i PRO:s matkasse. – Det är de varor som vi använder mest som också ökar mest. Jag har så gott som alla i mitt kylskåp hemma.  

Förutom priserna undersöker PRO även hur pensionärsvänliga butikerna är. Till exempel om det finns toalett eller om man kan använda, och ta ut kontanter, i butiken. Endast 26 av de över 700 butikerna kvalar in som pensionärsvänliga i år. 

– Fler butiker borde fokusera på servicen till oss äldre. Jag blir jätteglad när jag ser att en butik har ansträngt sig och ställt ut ett par stolar för att vila benen, säger Åsa Lindestam.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: PRO

You must be logged in to post a comment Login